Nieuwe Europese wetgeving om loonkloof te dichten

Loonkloof in Nederland 13 procent

Redactie
Door Redactie 4 april 2023

De lidstaten van de Europese Unie hebben eind maart wetgeving aangenomen om ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen uit te bannen. Bedrijven worden verplicht om inzicht te geven in de loonkloof.

Loonkloof in Nederland groter dan in andere EU-landen

Deze wetgeving, die al sinds 1957 door de Europese Unie erkend werd als mensenrecht, is hard nodig omdat de loonkloof in Nederland nog altijd 13 procent is. Op 1 maart 2023 kopte de Volkskrant “Loonkloof tussen man en vrouw in Nederland is groter dan in veel andere EU-landen”. 

Vrouwelijke werknemers verdienen in Nederland gemiddeld minder dan mannelijke werknemers; in een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Als we doorgaan zoals nu, wordt de loonkloof in Nederland pas in 2051 gedicht.

Rapporteren verplicht

De nieuwe richtlijn schrijft voor dat bedrijven met meer dan 100 werknemers periodiek moeten rapporteren over de loonkloof. Tijdens sollicitatieprocedures moeten werkgevers transparant zijn over het te verwachten salaris en mogen ze sollicitanten niet meer vragen naar het laatst verdiende salaris. De richtlijn zorgt ook voor betere kaders voor handhaving en houdt expliciet rekening met intersectionele discriminatie.

Zo makkelijk mogelijk

De FNV pleit ervoor dat de Nederlandse overheid het meten en rapporteren van de loonkloof zo makkelijk mogelijk moet maken. Wanneer het loonverschil groter is dan 5 procent moeten grote bedrijven in de nieuwe wetgeving een analyse maken van de oorzaken. Maar het is belangrijk dat de overheid duidelijk maakt dat het ook voor kleinere bedrijven cruciaal is om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Want de loonkloof heeft alles te maken met het verschil tussen hoe vrouwen en mannen op de werkvloer gewaardeerd worden.

Meer maatregelen nodig

Om de loonkloof te dichten, zijn betere lonen in sectoren waarin meer vrouwen dan mannen werken, zoals de zorg en het onderwijs, noodzakelijk. Ook moet het partnerverlof volledig vergoed worden en net zo lang zijn als het bevallingsverlof. Verder is het van groot belang dat er, zoals door het kabinet beloofd, zo snel mogelijk gratis en toegankelijke kinderopvang komt zodat vrouwen en mannen werk en zorg gelijker kunnen verdelen.

Minister van Gennip heeft aangegeven de richtlijn zo snel mogelijk over te willen nemen. We roepen haar op om vaart te maken en te zorgen voor een integrale, effectieve uitvoering. Zodat iedereen de beloning krijgt waar ze recht op hebben.

Jannet Vaessen, directeur-bestuurder van WOMEN Inc. en Bas van Weegberg, lid van het dagelijks bestuur van de FNV hebben een opiniestuk geschreven.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.