Herdenking Februaristaking 1941

Herdenk mee op 25 februari 2023

Redactie
Door Redactie 7 februari 2023

Op zaterdag 25 februari 2023 herdenkt het Amsterdamse FNV-comité in een bijeenkomst bij de Dokwerker in Amsterdam dat 82 jaar geleden de -toen illegale - CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die volgde op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol.

Februaristaking

Kom naar de FNV-herdenking

Herdenk mee! Kom op zaterdag 25 februari 2023 vanaf 14.30 uur naar de grote Raadzaal van de Stopera, Amstel 1.

Programma

  • 14.30 uur:        De grote Raadzaal (Stopera, Amstel 1) is vanaf 14.30 uur open.
  • 15.00-15.10:    Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter FNV-comité).
  • 15.10-15.30:    Bijdrage door Femke Halsema, burgemeester Amsterdam.
  • 15.30-15.50:    Cultureel intermezzo verzorgd door duo Smit & Vlaar.
  • 15.50-16.05:    Kleine pauze voor koffie en cake.
  • 16.05-16.25:    Bijdrage door Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter FNV.
  • 16.25-16.30:    Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen.
  • 16.30-16.45:    Kranslegging door Willem van Offerden (lid FNV-comité) bij de herdenkings­plaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat Putsgang van de Stopera.


Tuur Elzinga bij Nationale herdenking

Op zaterdag 25 februari 2023 vindt de herdenking van de Februaristaking op 16.45 uur plaats op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Dit jaar spreekt FNV-voorzitter en trouw bezoeker van de herdenking Tuur Elzinga, alsook de voorzitter van het comité, Jaïr Stranders. Spoken word artiest Roziena Salihu houdt een voordracht en Lucky Fonz III zingt een lied. 

Wat herdenken we?

Begin 1941 werden anti-Joodse maatregelen steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD’ers en WA’ers in de jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op Joodse mensen losgelaten. Jonge joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

Overheidspersoneel in verzet

De toen illegale CPN (Communistische Partij van Nederland) riep de bevolking op in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. Er volgde een tweedaagse staking op 25 en 26 februari 1941 door tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren, arbeiders, winkeliers en scholieren in Amsterdam, Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze Joodse landgenoten. Zij staakten, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd.

Het belang van herdenking

Nu, 82 jaar later, staat deze Februaristaking nog steeds symbool voor de strijd tégen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Door hier stil bij te staan herdenken we de stakers van toen en geven wij tegelijk aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven. Want ook in deze tijd kunnen we niet dulden dat medeburgers worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.