Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Zorgen om demonstratierecht

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 27 januari 2023

FNV maakt zich naar aanleiding van het oppakken van actievoerders van Extinction Rebellion zorgen over de inperking van het recht op demonstreren.

Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur FNV: ‘Deze mensen die oproepen tot vreedzame actie zijn preventief opgepakt, dus nog voor ze gingen demonstreren. Wij zijn als vakbond grootverbruiker van het demonstratierecht en we hebben daarom een dure plicht om daarvoor op te staan. Daar hoort natuurlijk ook bij dat politie en veiligheidsdiensten voldoende ruimte en capaciteit krijgen om die protesten veilig te faciliteren.’

Aanwezig

Zaterdag gaan activisten de A12 bij Den Haag blokkeren om hun zorgen te uiten over het beleid om klimaatverandering tegen te gaan. Hoewel FNV geen organisator is van de geplande actie en ook niet oproept om de snelweg te blokkeren, is ze wel aanwezig om steun te betuigen aan het recht op demonstreren. ‘Dat recht dreigt steeds verder te worden beperkt. Mensen worden nu dus al van tevoren opgepakt. Terwijl ze zich zorgen maken en daar op vreedzame manier uiting aan willen geven’, aldus Van Weegberg.

Andere organisaties

FNV is zaterdag overigens niet op de snelweg zelf, maar daar in de buurt. Ook een aantal andere maatschappelijke organisaties is zaterdag aanwezig, waaronder Greenpeace, Milieudefensie, Oxfam Novib en Urgenda. Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de organisaties: ‘Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom sluiten we ons zaterdag als breed maatschappelijk middenveld aan bij de supporters van de demonstratie’.

Bredere ontwikkeling

De FNV ziet overigens een bredere ontwikkeling dat belangrijke mensenrechten om tegenmacht te bieden steeds meer onder druk komen te staan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het stakingsrecht of het recht van vakbonden om toegang te krijgen tot de werkvloer.