Klimaatmars 31 mei op Zuidas in Amsterdam tegen verwoesting door grote vervuilende bedrijven

Klimaatmars 31 mei op Zuidas in Amsterdam tegen verwoesting door grote vervuilende bedrijven

Portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 26 maart 2024

De Klimaatcrisis Coalitie (KCC), een samenwerking van 8 maatschappelijke- en milieuorganisaties, organiseert op vrijdag 31 mei in Amsterdam een klimaatmars in het hol van de leeuw: de Zuidas.

Bedrijven blijven schade toebrengen aan natuur en mens

Want terwijl de klimaatcrisis inmiddels alles bedreigt wat ons lief is, gaan grote bedrijven rustig door met het financieren en faciliteren van projecten die grote schade toebrengen aan natuur, milieu en mens. Dit moet stoppen.

Overheid moet belang van mensen boven belang van winst plaatsen 

De meest recente klimaatrapporten liegen er niet om: het klimaat verandert veel sneller dan verwacht. Droogte, hittegolven en overstromingen zorgen nu al voor slachtoffers, chaos en verwoesting. Grote vervuilers zijn hoofdverantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Ze verdienen geld ten koste van de gezondheid en veiligheid van samenlevingen wereldwijd. Deze uitbuiting van de natuur gaat vaak hand in hand met de uitbuiting van werknemers. De aandeelhouders van grote vervuilende bedrijven worden steeds rijker, terwijl werknemers niet meer rond kunnen komen en onze toekomst onder druk staat door de klimaatcrisis. Het is tijd voor een overheid die het belang van mensen boven het belang van winst plaatst.

Bedrijven dwingen verantwoordelijkheid te nemen

Als het aan de KCC ligt, komen bedrijven ten dienste te staan van mens en milieu. De financiering van klimaat- en natuurverwoesting moet stoppen. We willen dat alle subsidies, financiering, investeringen en verzekeringen van de fossiele industrie worden afgebouwd. Het geld dat dit oplevert gebruiken we voor een rechtvaardigere wereld waarin mensen die nu het hardst worden geraakt - hier en in het buitenland - gecompenseerd worden. Daarnaast willen we dat werknemers, bezorgde burgers en de overheid meer zeggenschap krijgen over de koers van bedrijven. Zo worden die duurzamer en socialer. En tot slot eisen we dat de zwaarste lasten komen te liggen bij de grote vervuilers, niet bij mensen. Investeer in goede groene banen, goedkoop openbaar vervoer en meer geïsoleerde sociale huurwoningen.

Peer de Rijk (Milieudefensie): ‘Deze klimaatcrisis is vooral veroorzaakt door de grote vervuilende bedrijven, hun financiers en hun aandeelhouders. Daarom trekken wij op naar de Zuidas in Amsterdam waar veel van hen gevestigd zijn. Door bezorgde burgers, jong en oud, massaal op de been te brengen vlak voor de deuren van hun hoofdkantoren, willen wij de topbestuurders dwingen om de koers te gaan verleggen.’

31 mei Klimaatmars op Zuidas 

De Klimaatmars Zuidas vindt zelf plaats op vrijdagmiddag 31 mei, een week voor de Europese verkiezingen. Naast een mars langs de verschillende hoofdkantoren op de Zuidas is er ook een groot programma waarop de leden en bondgenoten van de Klimaatmars Coalitie in gesprek kunnen gaan met de deelnemers en de mensen die werken op de Zuidas.

De Klimaatcrisis Coalitie bestaat uit acht leden: Oxfam Novib, FNV, Fridays for Future, Greenpeace, Extinction Rebellion NL, Fossielvrij NL, Milieudefensie en DeGoedeZaak. Daarnaast zijn er meer dan 100 bondgenoten aangesloten.

Zie www.klimaatmars.nl voor de uitgebreide oproep en eisen.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.