Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Schaf minimumjeugdloon en lagere bijstand af om schuldenstrop jongeren te voorkomen

Conclusie Ombudsman heftig, maar niet verbazend

Sander Wageman
Door Sander Wageman 14 november 2022

Er moet snel een aanpassing komen van de bijstand voor jongeren tot 21 jaar en het jeugdloon moet worden afgeschaft. Dat stelt FNV Young & United in een reactie op het vandaag verschenen rapport ‘Watertrappelen in de bijstand’ van de Nationale Ombudsman. Daarin staat dat jongeren tot 21 jaar in de bijstand langdurig in de financiële problemen dreigen te komen.

Een groeiende groep jongeren dreigt financieel zo ernstig in de knel te komen dat het jaren duurt voordat ze er weer uit kunnen komen. Met alle gevolgen van dien. Vooral de veel lagere jeugdlonen en de daaraan gekoppelde bijstand zorgen er voor dat met name deze jonge groep de eindjes niet meer aan elkaar weet te knopen. Om dat tegen te gaan moet volgens FNV Young & United de bijstand voor iedereen vanaf 18 jaar gelijk zijn en moet er een streep door de wettelijke zoektermijn van vier weken.

Risico op schulden

Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: ‘Het rapport van de Nationale Ombudsman is er klip en klaar over: zonder ingrijpen zorgen het jeugdloon en de bijstand voor een significant groter risico op schulden en dak- en thuisloosheid onder jongeren. Al jarenlang zien we dit verergeren. Vanuit Den Haag komt de boodschap dat we ‘collectief armer worden’, maar het zijn de meest kwetsbaren, waaronder jongeren, die het hardst worden getroffen door de inflatie. De opeenstapeling van beleid maakt de financiële situatie van jongeren extra nijpend.’

Heftig

Volgens de jongerenvakbond is de conclusie van de Nationale Ombudsman heftig, maar wekt het geen verbazing. Ait Abderrahman: ‘We weten al jaren met z’n allen dat een lager loon en daaraan gekoppeld een lagere bijstand voor jongeren van 18 jaar te weinig is om van te kunnen leven. Zeker jongeren die als zelfstandige werken, raken steeds dieper in de financiële problemen, omdat zij met hele lage tarieven en een onzeker inkomen te maken hebben.’

Bureaucratie

Young & United onderstreept de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman die onder meer pleit voor de afschaffing van de verplichte zoektermijn van vier weken naar werk of opleiding voor jongeren tot 21 jaar. Ait Abderrahman: ‘We verzanden in bureaucratie. Dat zorgt voor extra stress en vertraging, terwijl deze jongeren snel geholpen moeten worden met maatregelen die duidelijk zijn en werken. Komt er niet snel een structurele oplossing, dan is er straks weer een nieuwe crisis die Den Haag kan gaan bestrijden.’

Hier vindt u het rapport van de Nationale Ombudsman: Nationale-ombudsman-Watertrappelen-in-de-bijstand