Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Hoe staat het met de nieuwe pensioenwet, de Wtp?

Verbeteringen zijn tastbaar en concreet

Redactie
Door Redactie 14 november 2022

Als je het nieuws over de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) volgt, dan krijg je al snel de indruk dat er veel mis is met de nieuwe wet. De Wtp is het wetsvoorstel dat er voor moet zorgen dat het Pensioenakkoord kan worden uitgevoerd. De FNV staat achter dat Pensioenakkoord. Ondanks alle berichten in de media is het nieuwe stelsel aantoonbaar beter dan het huidige stelsel.

Hoe staat het met de nieuwe pensioenwet, de wtp?

Verbeteringen tastbaar en concreet

Dat betekent een veel kleinere kans op verlagen van de pensioenuitkeringen en meer kans op een koopkrachtig pensioen. Dat wordt ook ondersteund door berekeningen van pensioenfondsen en vele deskundigen. De eerste vruchten van het pensioenakkoord kunnen worden geplukt. Dankzij het pensioenakkoord hebben vele gepensioneerden in 2022 voor het eerst sinds jaren een verhoging van hun pensioen gekregen. Ook in 2023 worden dankzij het pensioenakkoord de pensioenen en aanspraken van miljoenen mensen verhoogd. Het is een misverstand om te denken dat die verhoging alleen te danken is aan de hogere rente. Natuurlijk is dat enorm behulpzaam, maar een fonds als PFZW dat voor 2023 de pensioenen met 6% zal verhogen, zou zonder het  pensioenakkoord geen enkele verhoging hebben kunnen geven.

Behandeling in de Tweede en Eerste kamer

De Wtp wordt momenteel in de Tweede Kamer besproken. De FNV vindt het een goede zaak dat er veel kritische vragen worden gesteld. Het wetsvoorstel kan zeker op het punt dat veel mensen die nu wel werken, maar geen pensioen opbouwen worden verbeterd. Zorgvuldigheid is van groot belang evenals dat het wetsvoorstel niet verder wordt vertraagd. Immers als de Wtp nog verder wordt uitgesteld, dan zijn er weinig mogelijkheden om na 1 januari 2023 de pensioenen nog te verhogen. En dan is er zelfs een aantal fondsen dat zal moeten korten.

Nadat de Wtp in de Tweede Kamer is behandeld, moet het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer worden besproken. Ook dat kost tijd. De inwerkingtreding van de wet staat gepland voor 1 juli 2023. Wordt die datum niet gehaald dan zullen de deelnemers en gepensioneerden nog langer in het huidige stelsel moeten blijven. Daarmee verdwijnt het uitzicht op een goed pensioen ook verder naar de achtergrond.