FNV roept gemeenten op nieuwe kostendelersnorm zo snel mogelijk in te voeren

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 30 september 2022

De gemeente Amsterdam is één van de gemeenten die per 1 oktober stopt met het toepassen van de kostendelersnorm voor jongeren onder de 27 jaar. Dat deed Amsterdam mede na de oproep van de FNV.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Het is goed dat Amsterdam nu al deze stap zet, in plaats van op 1 januari. Elke dag eerder een niet-gekorte bijstandsuitkering ontvangen is winst, zeker in deze tijd. Deze straf op wonen met je kind moet stoppen, hoe eerder hoe beter.’

Bespaar inwoners leed

In onder andere Rotterdam, Eindhoven, Arnhem, Assen, Overbetuwe, Purmerend wordt de kostendelersnorm voor inwonende jongeren niet meer toegepast. Een ouder met een bijstandsuitkering wordt dus niet meer gekort omdat er nog een meerderjarig kind thuis woont. De FNV had hiertoe opgeroepen nadat bekend werd dat de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm vanaf 1 januari 2023 wordt verhoogd naar 27 jaar. De FNV roept ook de overige gemeenten op om deze stap alsnog snel te zetten. Jong: ‘De wet, die deze kostendelersnorm voorschrijft, verandert per 1 januari 2023. Niets belet gemeenten de toekomstige wet nu al in praktijk te brengen en daarmee veel gezinnen in hun gemeente leed te besparen.’

Volledig afschaffen

De vakbond is blij dat minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) een eerste stap zet, maar vindt tegelijkertijd ook dat ze niet ver genoeg gaat. Jong: ‘Met de afschaffing tot 27 jaar voorkom je dakloosheid onder jongeren. Maar verder blijft deze absurde regel van kracht. Daarom roep ik de gemeente Amsterdam, maar ook de andere gemeenten op om er landelijk op aan te dringen om de kostendelersnorm volledig af te schaffen. Het kan niet zo zijn dat de ene minister oproept tot mantelzorg, waarbij mensen elkaar ook met woonruimte kunnen helpen, terwijl de andere minister daar een boete op zet omdat je bijstand wordt gekort.’

Wethouders van de vier grote steden (G4) riepen eerder op om de kostendelersnorm volledig af te schaffen. [https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/de-kostendelersnorm-echt-een-onding  }

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.