FNV en LSVb dreigen met acties als studenten geen energietoeslag krijgen

Portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 25 augustus 2022

FNV en LSVb roepen het kabinet op studenten niet uit te sluiten van de energietoeslag. In een gezamenlijke brief eisen ze dat het beleid wordt aangepast of dat wordt gezorgd voor een alternatieve compensatie.

Bas van Weegberg, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘Ook studenten kampen met stijgende uitgaven vanwege energie en boodschappen. Het is schrijnend dat zij geen recht hebben op energietoeslag. Het kabinet moet voorkomen dat studenten in grote financiële problemen raken.’

Rechtelijke uitspraak

De rechtbank in Gelderland oordeelde dat de gemeente studenten niet categorisch kan uitsluiten van de energietoeslag. Het doel van de energietoeslag is om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen door de stijgende energierekening in grote financiële problemen raken. Het college gaat volgens de rechtbank aan dit doel voorbij door alle studenten op grond van de beleidsregel uit te sluiten. Ook onder studenten bevinden zich huishoudens of alleenstaanden die qua inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie zitten als niet-studenten die wel in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Advies: Vraag toch energietoeslag aan en maak bezwaar

Joram van Velzen, voorzitter LSVb: ‘Gemeenten sluiten studenten – op advies van het ministerie – uit van deze toeslag. Hoogst oneerlijk, want studenten behoren ook vaak tot de laagste inkomens. We adviseren alle studenten: ‘Vraag alsnog energietoeslag aan bij je gemeente en maak bezwaar als je wordt afgewezen.’

Grotere studieschuld niet de oplossing

Yasmin Ait Abderrahman, vice-voorzitter FNV Young & United: ‘De individuele inkomenstoeslag is geen alternatief, omdat daar andere voorwaarden aan gesteld worden. Om aanspraak te maken op de individuele inkomenstoeslag moeten studenten eerst maximaal lenen. Studenten moeten zich dus éérst volledig in de schulden steken voordat ze hulp kunnen krijgen. Dat is onacceptabel.'

Deze uitspraak van de rechter in Gelderland moet volgens FNV en LSVb leiden tot aanpassingen in het beleid. Studenten in andere steden zouden niet eerst naar de rechter hoeven te gaan om in aanmerking te komen voor energietoeslag.

FNV Young & United en LSVb dreigen met acties

‘Als het niet gefixt wordt, roepen we studenten uit alle steden op om actie te gaan voeren’, waarschuwt Van Weegberg, die voorheen voorzitter was van FNV Young & United en toen samen met de LSVb een succesvolle strijd voerde tegen het leenstelsel onder de noemer #Nietmijnschuld.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.