Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Laat klimaattransitie niet aan directiekamers over

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 5 juli 2022

Volgens FNV moet de klimaattransitie niet aan de directiekamers van grote bedrijven worden overgelaten. Dat zegt Bas van Weegberg, lid van het dagelijks bestuur van de vakbond, in reactie op het Milieudefensie-onderzoek naar de klimaatplannen van grote bedrijven.

Van Weegberg: ‘Het onderzoek laat zien dat de grote bedrijven veel harder moeten lopen om de klimaatdoelstellingen te halen. Dat kan niet zonder de werkenden, want zij zijn essentieel voor de transitie naar een groene economie.’

Zeggenschap

Van Weegberg roept grote bedrijven op om medewerkers de zeggenschap te geven die hen toekomt bij het maken van plannen om klimaatneutraal te worden: ‘Medewerkers weten als geen ander hoe hun bedrijf in elkaar steekt en wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming. Maak daar gebruik van! Bovendien gaat het om hun werkzekerheid. Dus geldt: niets over ons, niets zonder ons.’

Zelf in actie

FNV geeft medewerkers het advies om vooral zelf in actie te komen en niet af te wachten tot de directie in beweging komt. ‘Werkenden kunnen het verschil maken in de groene transitie van hun bedrijf. Via hun vakbond en in de ondernemingsraad, samen met experts van buiten. Dat lieten onze leden bij Tata Steel al zien. De basis van het vergroeningsplan dat daar nu ligt, komt van de medewerkers zelf’, aldus Van Weegberg.

Transitiefonds

FNV is voor een eerlijke transitie naar een groene economie. Van Weegberg: ‘Daarbij mag niemand worden achtergelaten in werk dat verdwijnt. Wij pleiten al langer voor een nationaal transitiefonds, waaruit bijvoorbeeld omscholing of inkomstenderving kan worden betaald voor mensen in krimpende of verdwijnende sectoren. Daarnaast moeten de nieuwe banen die ontstaan door de transitie van goede kwaliteit zijn, de lusten en lasten van de transitie eerlijk worden verdeeld en werknemers zeggenschap houden over de toekomst van hun werk.’


Steun hier de oprichting van het Netwerk Klimaat FNV