Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Amnesty International, FNV en VVCS roepen de FIFA en Qatar op een uitgebreid compensatieprogramma voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar op te zetten

Redactie
Door Redactie 1 juli 2022

Vrijdag 1 juli spreken Amnesty International en de FNV met Hassan Al-Thawadi, de secretaris-generaal van het Supreme Committee for Delivery & Legacy in Qatar. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het opleveren van de stadions en andere gebouwen en infrastructuur voor het WK Voetbal in 2022, dat op 21 november van start gaat.

Amnesty en een coalitie van mensenrechtenorganisaties en voetbalfans drong er vorige maand in een open brief bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino op aan om samen met Qatar een alomvattend herstelprogramma voor de uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar op te zetten en vragen FIFA hiervoor tenminste 440 miljoen dollar opzij te zetten. Ook de FNV en de VVCS steunen deze oproep. 

Compensatie schendingen rechten arbeidsmigranten

‘Met minder dan vier maanden te gaan voor het WK wordt afgetrapt, dringt de tijd om duidelijkheid te verschaffen aan alle arbeiders en hun families wiens leed nooit gecompenseerd is’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International in Nederland. Naast het geven van compensatie voor alle schendingen van de rechten van arbeidersmigranten die verband houden met het toernooi in Qatar, moeten de FIFA en Qatar ervoor zorgen dat het misbruik zich niet herhaalt. Zo moeten de hervormingen van het kafala of sponsorsysteem daadwerkelijk worden geĆÆmplementeerd en gehandhaafd. 

FNV pleit voor oprichting Migrant Workers’ Center

Petra Bolster, internationaal secretaris en lid van het dagelijks bestuur van de FNV: ‘Wij blijven betrokken bij Qatar. Ook na het WK. FNV wil structurele verbeteringen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsveiligheid en arbeidsverhoudingen helpen realiseren. Daarom pleiten wij, met onder meer Amnesty International, voor de oprichting van een Migrant Workers’ Center. Een plek gerund door arbeidsmigranten waar zij in een veilige omgeving individueel en collectief terecht kunnen met vragen over hun rechten en mogelijkheden om bijvoorbeeld joint committees van werknemers op te richten.’

Verdere uitbuiting voorkomen

‘Het lijden van arbeiders en het schenden van mensenrechten kunnen we niet meer uitwissen, maar wat de FIFA en Qatar wel kunnen en moeten doen, is genoegdoening bieden en verdere uitbuiting voorkomen. Als ze een positieve ‘erfenis’ van het WK willen, dan is dat wel het minste wat ze kunnen doen’, zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS.
 
Amnesty International en de FNV zullen tijdens het gesprek  met al-Thawadi hun oproep herhalen en aandringen op het publiceren van de details van het herstelprogramma en de financiĆ«le bijdragen van zowel FIFA als Qatar.