Vakbond FNV organiseert van 25 april tot en met 1 mei de Week van de Vakbond. Een week waarin werknemers en voormalig werknemers in het hele land met de FNV actievoeren tegen de groeiende ongelijkheid in Nederland. Er worden tientallen activiteiten door het hele land georganiseerd. Het sluitstuk van de week is de viering van Dag van de Arbeid op zondag 1 mei in Utrecht.
Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ‘Het leven wordt steeds duurder: de boodschappen, de huur en vooral de energierekening, maar onze inkomens blijven daar ver bij achter. We leven in een welvarend land, maar de rijkdom hoopt zich steeds meer op bij grote bedrijven en een kleine groep veelverdieners. Dat gaat ten koste van de rest, ten koste van gewone mensen. Er is genoeg voor hogere lonen, voor een forse verhoging van het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum. Maar dan moeten we wel de scheefgroei keren en de lasten eerlijker delen. Veelverdieners en grootbedrijven moeten ook hun bijdrage leveren.’
In alle sectoren en regio’s zijn acties opgetuigd, van klein- tot grootschalig. Er zijn diverse bezoeken aan bouwplaatsen, de vakbond bezoekt het “callcentermekka” Maastricht waar medewerkers een stuiver – symbool voor hun hartgrondige wens voor een loonsverhoging - in een wensput kunnen gooien. De FNV opent diverse lokale vakbondshuizen voor het publiek voor een ‘kijkje achter de schermen van het lokale vakbondswerk’ inclusief boeiende programma’s, er zijn diverse poortacties bij bedrijven en de jongerentak van FNV (FNV Young & United) komt tijdens bedrijfs- en campusbezoeken in actie voor een volwassen loon en voor een goede compensatie voor de slachtoffers van het leenstelsel.
Op 29 april organiseert de FNV de discussiebijeenkomst 'Rechtzetten wat scheef is?!' in Pakhuis de Zwijger over de scheefgroei op de arbeidsmarkt, de loonkloof tussen mannen en vrouwen en andere vormen van ongelijkheid in onze samenleving. Met onder andere Julia Wouters (auteur van ‘De Zijkant van de Macht, waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’), Sander Heijne (journalist bekend van BNN/VARA-programma Scheefgroei en auteur van ‘Fantoomgroei’) en FNV-voorzitter Tuur Elzinga.
Ook staat FNV in deze week op Workers’ Memorial Day (28 april) uitgebreid stil bij de werknemers die zijn overleden door een bedrijfsongeval of een beroepsziekte. Jaarlijks overlijden in Nederland 50-70 werkenden na een ongeval op hun werk, komen meer dan 4000 mensen om het leven door een beroepsziekte en zijn er tienduizenden meldingen van ernstige ongevallen en beroepsziekten. Naast een kranslegging door FNV-voorzitter Tuur Elzinga om 12.00 uur bij het Centraal Vakbondshuis in Utrecht, organiseert de FNV samen met de Stichting Arbeidsongevallen in de middag een symposium in Den Haag. Hier zullen onder andere minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), onderzoeker Stella Jonkhout (onderzoek ‘Slachtoffers van ongevallen in beeld’) en FNV-vicevoorzitter Kitty Jong spreken.