FNV klaagt politiek aan om gapende kloof arm-rijk 

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 18 mei 2021

De FNV houdt aanstaande woensdag een actie op het Plein in Den Haag om de toenemende kloof tussen arm en rijk aan te klagen. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘We staan daar met mensen die moeite hebben elke maand weer rond te komen. Ze moeten van een minimuminkomen leven, hebben een laag loon of een (bijstands)uitkering. Zij staan daar voor de honderdduizenden mensen die dat overkomt.

'We adresseren het daar waar het thuishoort: bij de politiek. Wij klagen de politiek aan. Het zijn hun jarenlange beslissingen die deze schrijnende situatie heeft veroorzaakt.’ 

Nederland koploper vermogensongelijkheid

In Nederland is de vermogensongelijkheid enorm. Afgelopen week bleek uit nieuwe OECD (OESO)-cijfers, dat Nederland in Europa helemaal bovenaan staat wat betreft vermogensongelijkheid. Dit, als gevolg van jarenlange inkomensongelijkheid: 1% van de Nederlandse huishoudens bezit 28% van de rijkdom; 10% bezit 68%.  

Kostendelersnorm

De FNV bouwt woensdag een krottenwijk, die symbool staat voor het gebrek aan goede en passende huisvesting waar mensen met weinig inkomen gebruik van moeten maken. En sommigen kunnen zelfs daar niet over beschikken. Jong: ’Overheidsbeleid maakt dat de kloof in de samenleving tussen arm en rijk nog groter wordt. De kostendelersnorm maakt bijvoorbeeld dat een ouder met bijstand gekort worden als zijn kind 21 wordt. Soms ziet een ouder daardoor geen andere optie om zijn kind uit huis te zetten, dat gaat zwerven.’Minister Koolmees heeft gisteren een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij aangeeft dat de kostendelersnorm wijzigen of afschaffen geld kost. ‘Wij willen dat de kostendelersnorm verdwijnt. Natuurlijk kost het geld, maar dat is eerder bezuinigd bij invoering van de Participatiewet. Daardoor is de armoede toegenomen.’  

Eenmalige tegemoetkoming geweigerd

De FNV heeft minister Koolmees eerder dit jaar gevraagd om een eenmalig bedrag voor bijstandsgerechtigden in deze coronacrisis, zodat zij hun toegenomen kosten voor energie (stroom en verwarming), hygiëne (onder andere gel en mondkapjes) en leermiddelen voor kinderen kunnen bekostigen. Het bedrag betrof minimaal 150 euro en voor een gezin 250 euro. Jong: ‘Minister Koolmees wees bij wijze van antwoord naar de gemeenten voor bijzondere bijstand die een bijstandsgerechtigde kan aanvragen. Maar de bijzondere bijstand is aan strikte, per gemeente verschillende, regelgeving onderhevig en veel mensen zullen bot vangen.’ 

Politiek, maak goede stap

De FNV wil dat het minimumloon naar 14 euro bruto per uur gaat en dat zowel de bijstand als de AOW daarmee ook omhoog gaat. Tegelijk wil de bond een eenmalige tegemoetkoming in de extra kosten voor bijstandsgerechtigden. Jong: ‘De sleutel ligt bij de politiek. Zij hebben arbeidsconstructies mogelijk gemaakt waarvan werkgevers dankbaar gebruik hebben gemaakt. Zo werden onzekere contracten en daarmee het drukken van lonen steeds meer de norm. De politiek kan een goede stap zetten en zal daarmee zeker meer vertrouwen terugwinnen van de mensen die elke maand zo moeten vechten om rond te komen, of nu te maken hebben met snoeihard sanctiebeleid.’ 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.