FNV roept op tot aanpassing wetgeving seksuele intimidatie en geweld

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 27 januari 2022

De FNV heeft in een brief aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gevraagd om spoedige aanpassing van de wet om seksuele intimidatie op en rond het werk beter aan te kunnen pakken. Bijna vijf jaar na #Metoo is er nog schrikbarend weinig veranderd in de aanpak van seksuele intimidatie op en rond de werkvloer. Nog te vaak worden meldingen van geweld of intimidatie niet opgepakt.

Op 25 juni 2021 is ILO* Verdrag 190 officieel in werking getreden en een aantal Europese landen zoals Frankrijk en Italië hebben dat verdrag inmiddels in de eigen wetgeving opgenomen. Dit ILO-verdrag versterkt de geïntegreerde aanpak van geweld en intimidatie op en rond het werk met specifieke aanbevelingen voor de aanpak van gender gerelateerd geweld.

Brede aanpassing Nederlandse wetgeving nodig

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De gebeurtenissen rondom The Voice Of Holland tonen onomstotelijk aan dat vrouwen in kwetsbare posities te weinig middelen hebben om seksuele intimidatie aan te kaarten. Er moeten onafhankelijke vertrouwenspersonen komen in ieder bedrijf. Kleine bedrijven kunnen dit samen organiseren. De werkgever heeft de verplichting een veilige en gezonde werkvloer te bieden, óók op dit terrein. De Nederlandse wetgeving moet hier breed op worden aangepast, daarbij biedt het ILO-verdrag de beste en meest volledige garanties.’

Definitie werkplek ruimer

De FNV vindt het van groot belang dat Nederland dit verdrag omzet in wetgeving zodat werkenden in Nederland beter beschermd worden tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Er moet een onafhankelijke klachtenafhandeling worden gegarandeerd. Het verdrag biedt, ook volgens het College voor de Rechten van de Mens, een grote meerwaarde voor de wetgeving  in Nederland. Zo is de definitie van de werkplek breder dan in de Nederlandse wet: het vervoer van - en naar de werkplek valt onder de reikwijdte van het ILO-verdrag, evenals sociale gelegenheden gerelateerd aan werk. Volgens het ILO- verdrag zouden alle werkenden, waaronder ook sollicitanten, zzp’ers en werkenden in de informele economie (dienstverlening in en rond huis) recht moeten hebben op een veilige werkplek en op ondersteuning daarbij. Bovendien erkent het verdrag dat geweld in de privésfeer impact heeft op het werk, en dat werkgevers hun werknemers hierin kunnen ondersteunen en doorverwijzen.

Dit is de brief die de FNV aan minister Van Gennip gestuurd heeft.

Petitie

Arbeidsrechtadvocaten Mirjam Decoz en Alie Kuipers hebben vandaag een petitie gelanceerd voor betere wetgeving rondom seksuele intimidatie. De FNV heeft deze petitie ondertekend, samen met 35 andere organisaties. Volgens de ondertekenaars ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Ook wordt in de petitie opgeroepen tot ratificatie van ILO verdrag 190. Zie hier de petitie 

Manifestatie ‘No blame but change’

Zaterdag 27 januari 2022 is er een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam, georganiseerd door “Wij zijn M”. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zal daar namens de FNV spreken. Meer informatie hier

*International Labour Organisation, VN-organisatie waarin werkgevers, werknemers en overheid wereldwijd vertegenwoordigd zijn22-008-FNV-brief-Ratificatie-ILO-Verdrag-190.pdf

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.