Schokkend onderzoek: een derde schoonmakers ervaart discriminatie

'Blij dat we samenwerken om hier snel een einde aan te maken'

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 2 december 2021

Getreiter, achterstellen, buitensluiten. Zo’n derde van de schoonmakers in Nederland ervaart dat hij of zij gediscrimineerd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Schoonmaak en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.

FNV geschokt door discriminatie schoonmakers

Bij de ene schoonmaker gaat het om huidskleur, bij de andere om haar of zijn leeftijd, seksuele voorkeur of omdat zij of hij de taal niet beheerst.

Echt schokkend

‘Ik vind het echt schokkend’, zegt Renate Bos, bestuurder van FNV Schoonmaak. Zij heeft wel signalen van ongewenst gedrag gehad van schoonmakers die ze spreekt. Toch schrikt ze van de uitkomsten van het onderzoek.

Niet met een hoofddoek

‘Je gelooft je ogen niet als je sommige dingen leest’, zegt ze. ‘Leidinggevenden die vinden “dat alle Marokkanen liegen”, werkgevers die vrouwen geen full time baan willen geven “want dat is te zwaar voor jou” of opdrachtgevers die geen schoonmaaksters willen die een hoofddoekje dragen.’

Werken hard aan oplossingen

De enquête is onderdeel van eerder gemaakte afspraken in de cao voor schoonmakers. Volgens Bos werkt zij nu samen met de werkgevers hard aan oplossingen. Zo was er donderdag 2 december een webinar met verschillende schoonmaakbedrijven en -organisaties.

Snel een einde aan maken

Bos: ‘Aan al die vreselijke dingen moet heel snel een einde komen. Daarom ben ik blij dat we dit als sociale partners samen hebben onderzocht én instrumenten hebben ontwikkeld om dit probleem aan te gaan pakken.’

 

Lees het onderzoek Discriminatie in de schoonmaak (pdf)

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.