Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Fatsoenlijke compensatie werknemers Kolencentrale Rotterdam nodig

portret José Kager
Door José Kager 30 november 2021

FNV Overheid en FNV Havens willen dat mensen die hun werk kwijtraken door sluiting van de Rotterdamse kolencentrale Onyx Power Plant fatsoenlijk gecompenseerd worden. Dat geldt voor álle ontslagen in de kolenketen, dus ook in de overslag en opslag van kolen in de Rotterdamse haven, en in andere bedrijven in de keten. De FNV schat in, dat er zo’n 140 mensen hun werk kwijt raken; 70 bij Onyx en 70 mensen elders in de keten.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Onyx verdient flink aan deze schadeloosstelling van meer dan 200 miljoen. Dat geld gaat naar buitenlandse aandeelhouders. Het ondernemersrisico wordt daarmee tot 2030 gecompenseerd, en dat terwijl de centrale op dit moment nog veel omzet draait. Wij willen een rechtvaardige compensatie voor de werknemers bij Onyx én in de haven, inclusief inhuurkrachten. Daarvoor is maximaal 35 miljoen euro nodig om mensen van werk naar werk te begeleiden, eventueel om te scholen en hun inkomensverlies te compenseren, ook in pensioenopbouw. Als mensen snel aan het werk komen kan dat bedrag natuurlijk minder worden.’

Nog geen sociaal plan

In tegenstelling tot wat in de brief aan de kamer wordt gesteld, is er op dit moment nog geen sociaal plan. Daar wordt nog over onderhandeld. Riverstone, een Amerikaanse durfkapitalist en de eigenaar van de Onyx Power Plant Kolencentrale, zegt daarin te willen investeren. Jong: ‘Onze handtekening staat nog niet onder het sociaal plan. Wij willen ook een oplossing voor de mensen die niet bij Onyx in dienst zijn. Er is ons door het kabinet toegezegd dat mensen die hun baan verliezen door noodzakelijk overheidsingrijpen vanwege de energietransitie, met geld uit het Kolenfonds gecompenseerd zullen worden.’

Kolenfonds

De overheid heeft op aandringen van FNV Havens geld beschikbaar gesteld in de Stichting Mobiliteitcentra Kolenketen, ofwel het ‘Kolenfonds’. Hieruit kunnen ontslagen werknemers maximaal 3 jaar begeleid worden bij het vinden van nieuw werk, eventueel worden omgeschoold en een aanvulling krijgen op hun salaris en/of ww als dat lager is dan zij voor hun ontslag verdienden. Dat gebeurt inmiddels bij de gesloten Hemwegcentrale in Amsterdam. Jong: ' De FNV is groot voorstander van een duurzame economie en de FNV-leden in de kolencentrales en de havens waren voorlopers wat betreft de sluiting van de kolencentrales, al ver voordat de politiek zover was. Maar wel op voorwaarde dat werknemers gecompenseerd worden voor hun baanverlies -cruciaal voor het draagvlak voor de energietransitie.'

 

FNV Persvoorlichting, José Kager 06 53 89 85 15

 

Bekijk dit bericht online