Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV zet in 2022 in op vaste banen en een stevige loonsverhoging

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 20 september 2021

De FNV gaat in 2022 bij cao-onderhandelingen inzetten op afspraken over flink meer vaste banen. Het is tijd voor daden in plaats van mooie woorden. Ook moeten werknemers eerlijk meedelen in de economische groei. De FNV legt een looneis op tafel van 100 euro per maand zodat de loonkloof kleiner wordt, Daarnaast eist FNV prijscompensatie. Meer zeggenschap en pensioenafspraken completeren de belangrijkste eisen die de FNV komend seizoen stelt.

geld

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ‘De coronapandemie heeft het vergrootglas op de zwakke en oneerlijke kanten van onze arbeidsmarkt gelegd, zoals de doorgeslagen flexibilisering. We willen de scheefgroei die na de vorige crisis ontstond, voorkomen. Toen gingen aandeelhouders er vandoor met de winsten en werknemers betaalden de prijs in minder zekerheid en loon. Het is nu echt keihard nodig de balans te herstellen tussen werkgevers en werknemers.  De (dreigende) krapte in veel sectoren én de afspraak die wij met werkgevers hebben gemaakt in de SER dat de vaste baan weer de norm moet zijn, geeft ons een goede uitgangspositie. Maar we eisen nu daden, flink meer contracten voor onbepaalde tijd voor al het structurele werk dat er is. En niet het bijna symbolische handjevol waar werkgevers nu vaak mee komen. Een eerlijke arbeidsmarkt begint bij goede cao’s.’

Cruciale beroepen

De wildgroei aan flexconstructies zorgt er ook voor dat mensen minder zeggenschap, en daarmee minder grip, hebben op hun werk. En minder invloed op hun cao. Veel jongeren, vrouwen en mensen met een migrantenachtergrond hebben laagbetaald - en flexwerk. Zij verdienen meer zekerheid en waardering - óók in de vorm van een goede loonsverhoging. Juist zij doen vaak onmisbaar en cruciaal werk, bijvoorbeeld in distributiecentra, in de pakketpost, supermarkten, zorg en onderwijs. De FNV wil dat deze beroepen beter worden gewaardeerd, zowel in de publieke sectoren als in het bedrijfsleven. Daarmee kan de scheefgroei worden omgebogen.

Looneis

Daarom komt de FNV met de volgende looneis: elke werkende 100 euro bruto per maand erbij, en daarnaast prijscompensatie. Daarbij gaat de FNV uit van de verwachte inflatie van 2% over 2022. Dat betekent voor iemand die het minimumloon (1701 euro bruto per maand) verdient een loonsverhoging van 7,9%. Voor mensen met een modaal inkomen van 2816 euro bruto per maand betekent dit een loonsverhoging van 5,5% en voor werknemers met een inkomen van drie keer modaal 3,1% meer loon.

Boufangacha: ‘We zetten in op automatische prijscompensatie, zodat je loon evenveel waard blijft en mensen er nooit in koopkracht op achteruit gaan. Daarnaast willen we een bedrag van 100 euro per maand, dat voor iedereen hetzelfde is. Zo verklein je loonverschillen. Om het werk van laagbetaalde mensen met een cruciaal beroep aantrekkelijker te maken, hebben zij meer loon en nieuwe collega’s nodig. Dat is zo in onderwijs en zorg, maar ook in de techniek. Dat kán ook nu de economische vooruitzichten zo goed zijn.’
Daarnaast pleit de FNV al enkele jaren voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. En jongeren vanaf 18 jaar dienen het vakvolwassen loon te verdienen.

Kwaliteit van werk

Minder werkdruk, zeggenschap over roosters, werktijden en beschikbaarheid en daarmee het combineren van werk en privé maakt het werk ook aantrekkelijker. Evenals zeggenschap over de plek waar je werkt, zeker voor mensen die thuis kunnen werken. Boufangacha: ‘Met goede afspraken over meer zeggenschap en kwaliteit van werk haal je mensen binnen, zou ik tegen werkgevers willen zeggen.’ 
Tenslotte wil de FNV dat eerder stoppen met werken mogelijk wordt voor grotere groepen mensen met een zwaar beroep zodat ook zij gezond met pensioen kunnen gaan.

Achtergrond Algemene Prijs Compensatie (APC)

De Algemene Prijscompensatie in de cao heeft als doel te garanderen dat het salaris van werknemers minimaal op gelijk niveau blijft. Werknemers zijn het beu om jaar op jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie van het loon en het behoud van hun koopkracht. Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn, maar vastgelegd worden in de cao. Om dit te bereiken zet de FNV in op een verhoging van de salarissen op 1 januari van het jaar met een percentage gelijk aan het inflatiecijfer van oktober van het voorgaande jaar. In 2022 zal dat percentage naar verwachting tussen de 2 en 2,5% uit gaan komen.