Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Wereldwijde belastingontwijking Uber met Nederland in de hoofdrol

Redactie
Door Redactie 18 mei 2021

Fiscaal onderzoekinstituut CICTAR heeft in opdracht van de FNV onderzoek gedaan naar de belastingconstructie van taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber. Uit het onderzoek blijkt dat Uber wereldwijd miljoenen aan winstbelasting ontwijkt, door geldstromen vanuit de hele wereld langs Nederland te sluizen.

Wereldwijde belastingontwijking Uber met Nederland in de hoofdrol

Het Nederlandse Uber NL Holdings 1 BV, waaronder weer minimaal 50 andere BV’s vallen, is de spil in Uber’s internationale belastingontwijkingsconstructie. Betalingen (voor taxiritten en maaltijden) uit bijna alle landen waar Uber actief is, lopen langs deze Nederlandse BV’s.

Grondslag winstbelasting verlagen

Ondanks de wereldwijde omzet van $ 5.8 miljard, rapporteerde Uber een verlies van $4.5 miljard in 2019, onder andere door hoge interne kosten op te voeren voor administratie, leningen en intellectueel eigendom. De grondslag om winstbelasting te heffen wordt zo overal verlaagd.

Ruim 550 miljoen dollar belastingontwijking

Wereldwijd wordt naar schatting $ 556 miljoen aan belasting ontweken. Zo betaalde Uber in hotspot AustraliĆ« minder dan 1% winstbelasting (het normale tarief daar is 30%) en in India circa 2,6% (terwijl dat ontwikkelingsland eerder juist een 6%-tarief invoerde voor techreuzen). In het Verenigd Koninkrijk, Uber’s grootste Europese markt, is Uber er zelfs in geslaagd om als MKB te worden aangemerkt, waardoor de financiĆ«le gegevens helemaal niet openbaar gemaakt hoeven te worden.

Baat bij deze praktijken hebben vooral Uber’s eigen aandeelhouders (onder andere de eigen directieleden en grote investeringsbanken) en accountantskantoor PwC dat Uber fiscaal adviseert.

Door schijnzelfstandigheid dubbel fiscaal voordeel

Eerder keerde FNV zich al tegen de schijnzzp-constructies bij Uber en Deliveroo. Hierdoor betalen deze rijke bedrijven geen caoloon noch sociale premies. Hiervan zijn niet alleen de werkers, maar ook eerlijke ondernemers en de samenleving de dupe. En zolang de Nederlandse belastingdienst niet mag handhaven op schijnzelfstandigheid, heeft Uber dankzij Nederland dubbel (fiscaal) voordeel; enerzijds door inzet van schijnzelfstandigen, anderzijds door nauwelijks winstbelasting te betalen.

Meer informatie

Het volledige onderzoek is beschikbaar via de website van de Australische overheid.. Op basis daarvan heeft de FNV een infographic gemaakt van de ontwijkingsconstructie die Uber hanteert.