FNV presenteert visie op ‘Eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen’

Diversiteit en inclusie hoort tot kern van vakbondswerk

Redactie
Door Redactie 12 mei 2021

Diversiteit en inclusie zijn geen bijzaak maar bittere noodzaak. Het behoort tot de kern van ons vakbondswerk. Dat is de boodschap van de FNV in het visiedocument ‘Een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen’. De strijd daarvoor blijft hard nodig. Want nog steeds hebben grote groepen in onze samenleving last van discriminatie.

Strijd nog lang niet gestreden

“De strijd voor gelijkwaardigheid en solidariteit ligt vast in de grondbeginselen van de FNV”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. “Dat is hard nodig, want discriminatie bij stages en op de arbeidsmarkt is voor sommige groepen aan de orde van de dag. Deze strijd is nog lang niet gestreden."

Gelijkwaardige behandeling

1 op de 3 vrouwen is niet economisch zelfstandig. Geweld en intimidatie tegen LHBTI-personen en vrouwen is een hardnekkig probleem. Vrouwen en mensen van kleur zijn oververtegenwoordigd in banen met kleine en onzekere contracten en lopen daardoor een groter risico op armoede. En nog steeds worden mensen met een arbeidsbeperking gediscrimineerd. "Iedereen in onze samenleving heeft recht op een gelijkwaardige behandeling", zegt Kitty Jong.

Harder nodig dan ooit

Diversiteits- en inclusiebeleid is harder nodig dan ooit. Kitty Jong: “We zien nu tijdens deze coronacrisis hetzelfde gebeuren als tijdens eerdere crises. Bedrijven hebben minder aandacht voor diversiteitsbeleid en de afspraken om mensen met arbeidsbeperking aan te nemen worden nog minder nagekomen dan voorheen. Terwijl keer op keer uit onderzoek blijkt dat diverse organisaties beter presteren.”

Toegankelijk geschreven

‘Een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen’ is het resultaat van een traject van anderhalf jaar waar de hele vereniging over heeft mee kunnen praten en de inhoud heeft kunnen bepalen. Het visiedocument verschijnt ook in een Engelstalige versie, een gesproken versie en een populaire versie zodat de inhoud voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is.

Visiedocument lezen?

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.