Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Politiegeweld in Colombia tegen demonstranten

FNV spreekt steun uit

Redactie
Door Redactie 7 mei 2021

De FNV spreekt in navolging van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (ITUC) zijn steun uit aan de collega’s van de vakbonden in Colombia, die tijdens de landelijke algemene staking geconfronteerd worden met veel geweld van politie en het leger in opdracht van de regering van president Iván Duque.

Geweld in Colombia

Een alliantie van vakbonden en sociale groepen gaat sinds 28 april elke dag de straat op uit protest tegen de maatregelen van de regering-Duque en de geplande belastinghervorming, die de toch al enorme ongelijkheid in het land verder zou vergroten. De omvang van de demonstraties dwong de regering het wetsvoorstel in te trekken.

Meer dan 1089 meldingen van geweld

De regering heeft daarbij de beruchte Anti-Riot Squad (ESMAD) door het hele land ingezet. Door deze repressie zijn er meer dan 1089 gevallen van geweld gemeld, waaronder de volgende:

  • 726 willekeurige aanhoudingen
  • 28 doden
  • 6 vrouwen verkracht door ESMAD-soldaten
  • 234 gewonden
  • 5 demonstranten verdwenen

Tuur Elzinga spreekt zorg uit bij Colombiaanse regering

Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV, heeft een brief gestuurd aan de Colombiaanse regering waarin hij zijn zorg uitspreekt over het excessieve geweld dat de veiligheidstroepen hebben gebruikt tegen de vreedzame demonstranten. Hij roept op te stoppen met het geweld en zo snel mogelijk over te gaan tot een dialoog om het over de problemen te hebben waar de demonstranten terecht aandacht voor vragen. Zoals het garanderen van vrijheid van demonstratie, het toenemende geweld tegen sociale organisaties, hoge werkloosheid als gevolg van de Covid-19 pandemie en een nationaal noodplan om uit de coronacrisis te komen.