EU-plannen stap vooruit in dichten loonkloof

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 4 maart 2021

De Europese Commissie presenteert vandaag plannen voor Europese wetgeving om ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen aan te pakken. In het voorstel staat dat bedrijven en organisaties met meer dan 250 werknemers transparant moeten zijn over beloning.

gelijkheid

Ook kunnen alle werknemers bij hun werkgever een verzoek indienen of de beloning overeenkomt met die van collega’s. Nederland zou volgens de nieuwe wet verplicht zijn bedrijven die de regels niet naleven te beboeten. 

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Wij zijn blij met dit Europese wetsvoorstel. Hierdoor staan vrouwen veel sterker om ongelijke beloning aan te pakken. Werkgevers moeten dan inzicht gaan geven wat hun werknemers verdienen en de drempel wordt lager gemaakt om die gelijke beloning ook echt te claimen. En dat is hard nodig, want zonder ingrijpen is de Europese loonkloof pas in de 22e eeuw gedicht. Wij kijken daarom uit naar deze Europese wet.’

Kloof anders pas 2104 gedicht 

De FNV voert in Europa, samen met de ETUC (Europese koepel van vakbonden) al jarenlang actie  voor een Europese richtlijn over beloningstransparantie.  Al in de oprichtingsverklaring uit 1957 van de Europese Economische Gemeenschap – de basis van de huidige EU - stond het fundamentele principe opgenomen dat mannen en vrouwen gelijk beloond moeten worden voor gelijkwaardig werk. Ondanks dit principe is de loonkloof 64 jaar later nog steeds realiteit. Gemiddeld verdienen Europese vrouwen 15% minder per uur dan mannen.

De ETUC  berekende eerder dat het nog tot 2104 zou duren totdat de loonkloof in heel Europa is gedicht, tenzij er actie wordt ondernomen. In de praktijk betekent het dat meisjes die nu worden geboren in hun werkzame leven geen gelijke beloning mee zullen maken. In Nederland zal de loonkloof volgens het ETUC-onderzoek pas in 2051 dichten.

Afdwingen van gelijke beloning

Door meer transparantie over beloning krijgen vrouwen niet alleen het recht op gelijke beloning, maar krijgen ze ook de middelen in handen om gelijke beloning daadwerkelijk af te dwingen. De bewijslast wordt in dit wetsvoorstel omgedraaid en verplicht werkgevers te bewijzen dat een loonverschil niet op basis van discriminatie is. Ook hoeven werknemers niet op te draaien voor de juridische kosten van de werkgever, mocht de rechter in het nadeel van de werknemer beslissen. Dit verlaagt de drempel voor werknemers om stappen te zetten tegen mogelijk ongelijke beloning.

Nederland doet nog te weinig

Vorig jaar werd Nederland op de vingers getikt door de Raad van Europa (European Social Charter), omdat Nederland te weinig deed om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten en te weinig werk maakte van beloningstransparantie.

Judy Hoffer, dagelijks bestuur FNV: ‘Ook voor Nederlandse vrouwen zal het Europese voorstel leiden tot een verbetering. In Nederland is er geen transparantie van beloning waardoor het moeilijk is om je recht te halen. Wij ondersteunen dan ook de initiatiefwet die PvdA, GroenLinks, SP en 50plus in Nederland hebben ingediend waar bedrijven moeten bewijzen dat ze gelijk belonen.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.