Oproep voor internationaal MVO tijdens coronacrisis

Redactie
Door Redactie 29 mei 2020

De SER roept het Nederlandse bedrijfsleven op om solidair te zijn met partners in productielanden. Van bedrijven die internationaal zaken doen wordt verwacht dat zij dit met gepaste zorgvuldigheid doen conform de richtlijnen van de OESO en de Verenigde Naties. Juist in tijden van crisis is het van cruciaal belang dat bedrijven hier zo goed mogelijk invulling aan geven.

Foto Catrien Ariens - kledingfabriek Dahka Bangladesh

Acuut gevaar voor meest kwetsbare bevolkingsgroepen

De coronacrisis heeft een enorme impact op het bedrijfsleven, hun werknemers en de mensen in hun productieketens. Werknemers zitten massaal thuis zonder werk. Wat in veel productielanden betekent dat zij thuis zitten zonder inkomen of sociaal vangnet. Hierdoor dreigt acuut gevaar voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Zij kunnen geen zorg meer dragen voor zichzelf en hun families. Werknemers die nog wel werk hebben, lopen het risico besmet te raken met het virus doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Risico’s in kaart brengen

Bedrijven moeten juist nu de meest ernstige risico’s in hun toeleveringsketens in kaart brengen en hier voorrang aan geven, om deze zo veel mogelijk te voorkomen en verminderen.

Oproep om solidair te zijn met partners in productielanden

De SER onderschrijft de oproepen aan overheden en het bedrijfsleven van de OESO, ILO (Internationale Arbeidsorganisatie), Global Compact en het Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

In verschillende sectoren zijn convenanten (overeenkomsten) voor internationaal MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) afgesloten. Per convenant wordt bekeken hoe de verschillende partijen hierin hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in deze crisis.

Meer informatie

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.