FNV Havens: OBA blokkeert medewerkers toegang tot kolenfonds

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 8 mei 2020

De OBA in Amsterdam blokkeert de mogelijkheid dat in ieder geval 8 medewerkers bij het verliezen van werk door sluiting van de Hemwegcentrale, gebruik kunnen maken van het speciaal daarvoor ingerichte kolenfonds. Door dit door FNV bevochten fonds kunnen medewerkers die hun werk kwijtraken door de energietransitie, gebruik maken van-werk-naar-werktrajecten, scholing en aanvulling op het loon.

Daarvoor moeten werkgevers medewerkers voor 1 juni aanmerken als fondsdeelnemer. Maar dit weigert de OBA, en voert daarbij aan dat de OR een negatief advies over de reorganisatie heeft gegeven.

Slechte start

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het mag niet zo zijn werkgevers medewerkers weghouden van dit fonds. Zij hebben hier recht op. Het is een slechte start van wat er is afgesproken; een rechtvaardige energietransitie voor medewerkers. Dit belooft weinig goeds voor de uitwerking van verdere maatregelen in het kader van het Urgenda-vonnis.’

Chantagemiddel

Cees Bos, bestuurder FNV Havens, is woest over de gang van zaken: ‘Een ontslag is al vreselijk genoeg, maar ook vervolgens de toegang tot het kolenfonds en zicht op een nieuwe toekomst blokkeren, is ronduit onbeschoft. De OBA gebruikt het negatieve advies van de ondernemingsraad over de reorganisatie als reden om ‘op te schorten’. Maar wat ons betreft is het een chantagemiddel. Al sinds vorig jaar juni is bekend dit fonds juist voor deze mensen een toekomst biedt. En sinds die tijd maken we afspraken die OBA niet nakomt. Ze vinden steeds een reden om er onderuit te komen. De OBA én de HES-groep waar dit bedrijf een onderdeel van is, brengen bewust nu vele gezinnen in de onzekerheid.’

Nog meer ontslagen

Naast de 8 medewerkers wil de OBA aanvullend nog 24 extra medewerkers ontslaan door het vertrek van een klant. Cees Bos: ‘Tegelijkertijd houden ze zzp’ers en andere flexwerkers in dienst. Dat is goedkoper. Dat bevestigt OBA ook gewoon.’

Sterfhuisconstructie

Opmerkelijk vindt Bos het ook dat een klant van de ene naar de andere HES-terminal gaat. ‘Het lijkt wel of ze met een sterfhuisconstructie bezig zijn, en dit geheel hebben georkestreerd.’

De OBA (haventerminal, voorheen Overslag Bedrijf Amsterdam) maakt deel uit van de internationale HES-groep die sinds een jaar in handen is van twee investeringsfondsen, waaronder de Goldman Sachs Group

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.