Veel uitzendkrachten worden de WW ingejaagd

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 9 april 2020

Onder de inmiddels tienduizenden aanvragen voor de NOW-noodregeling zijn nauwelijks uitzendbureaus te vinden. Dit, ondanks een oproep van zowel brancheorganisaties ABU als NBBU aan hun leden om voor uitzendkrachten de NOW-regeling aan te vragen. Die regeling moet ervoor zorgen dat uitzendkrachten niet massaal in de WW komen of helemaal geen inkomen meer hebben.

Tot nu toe hebben slechts Randstad en Adecco aan de oproep van hun brancheorganisaties gehoor gegeven. ‘Dat betekent dat tienduizenden uitzendkrachten thuis zitten én in grote onzekerheid verkeren over hun inkomen’, aldus Erik Pentenga, sectorbestuurder FNV Naleving en Flex.

De NOW-noodmaatregel geldt voor alle werkgevers, dus ook voor uitzendbureaus, maar die hebben tot op heden nog weinig actie ondernomen om zekerheid van inkomen voor hun personeel te regelen. In plaats van de NOW aan te vragen voor de uitzendkrachten krijgen zij het advies om WW aan te vragen. Een hele ongewenste situatie omdat ook uitzendkrachten, net als mensen in vaste dienst, recht hebben op 100 procent doorbetaling van hun loon met behulp van de NOW.

Ongelijkheid en onzekerheid

Voor veel uitzendkrachten betekent het dat hun inkomen flink achteruit gaat of dat ze zelfs helemaal zonder inkomen zitten. Pentenga: ‘Een uitzendkracht die half maart naar huis is gestuurd omdat er geen werk meer is vertelt dat haar inkomen is gehalveerd. Ze krijgt haar contracturen doorbetaald maar werkte in feite al heel lang het dubbele aantal uren. Van een half salaris kan ze haar rekeningen niet betalen. Van het uitzendbureau heeft ze te horen gekregen dat ze WW moet aanvragen.’ Juist door de NOW-regeling is die onzekerheid en ongelijkheid ten opzichte mensen met een vast contract is niet nodig.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer gaat het om ongeveer 2.500 uitzendkrachten die bij de verschillende busmaatschappijen werken. De meesten van hen zitten sinds 15 maart thuis. Een van de grotere uitzenders in deze branche, Consolid, heeft een week geleden toegezegd de NOW aan te zullen vragen maar tot op heden heeft ze dat niet gedaan. Consolid zegt nog aan het rekenen te zijn. De uitzendkrachten zitten ondertussen in grote onzekerheid al een aantal weken thuis. Contracten worden beëindigd, terwijl er met alle sociale partners  hard voor is geknokt dat behoud van werk en inkomen ook voor uitzendkrachten geldt. In ieder geval de 3 maanden die de NOW-regeling loopt.

Kosten besparen

De belangrijkste reden om voor uitzendkrachten geen NOW aan te vragen is om kosten te besparen. Niet heel solidair en sociaal vindt Pentenga. ‘Consolid zegt zelf dat ze er alles aan doet om mensen aan het werk te krijgen én te houden. Dat moet niet alleen zo zijn als het economisch goed gaat, maar ook in een crisis als deze. Zeker als er dergelijke grootschalige steunmaatregelen door de sociale partners zijn overeengekomen.’
 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.