Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Conferentie 'Migratie vanuit Afrikaans perspectief'

De visie van de vakbeweging

Redactie
Door Redactie 23 januari 2020

De FNV Werkgroep Sub-Sahara Afrika nodigt je uit voor een conferentie op vrijdag 28 februari 2020 bij de FNV (het Facet) in Utrecht. Het Europese Vakverbond moedigt de aangesloten lid-organisaties, waaronder FNV, aan om bewustwordingscampagnes te organiseren en activiteiten te ondernemen die bijdragen aan de verandering van de negatieve publieke kijk op migratie. Dit vormt de inspiratie om deze dag te organiseren!  

Migranten vanuit Afrika verlaten hun land op zoek naar een beter leven. Soms vluchten zij voor geweld, soms uit wanhoop. Omdat zij geen goede toekomst zien in hun geboorteland, nemen zij het risico om naar een nieuwe, hopelijk betere toekomst te reizen. Bij aankomst in West-Europa wacht hen niet altijd een warm welkom. Maar zij zijn onze collega-werknemers. Die een helpende hand nodig hebben en waar nodig ondersteuning. Gewoon uitdrukkingen van solidariteit. 

Ben je bij onze conferentie op vrijdag 28 februari in Utrecht? 

Meld je dan voor 21 februari aan!

Doel van de conferentie

Het doel van de conferentie is: 

  • bevorderen van samenwerking en solidariteit met vakbondscollega’s uit de Sub-Sahara regio, vanuit deze migratie-invalshoek;
  • voortzetten discussie binnen de FNV over de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat;
  • in beeld brengen wat de bijdrage van de FNV kan zijn bij de ontvangst, begeleiding en integratie van migranten in de Nederlandse samenleving; 
  • nagaan of de FNV actief kan deelnemen aan het vakbondsnetwerk voor migratie van Mediterrane en Sub-Sahara landen;
  • bespreken van de rol die de FNV kan vervullen bij initiatieven als de website over wervingsadvies van het Internationaal Vakverbond;
  • stimuleren dat de FNV het Europese Burgerinitiatief 'Europa Verwelkomt' breder kenbaar maakt en haar leden oproept mee te doen; 
  • aansporen van de werkgroepen Internationale Solidariteit van alle FNV-sectoren om aandacht aan dit onderwerp te besteden. 

Programma

De gespreksleider van de conferentie is Godfrey Lado*. De dag begint om 10.00 uur en wordt om 16.00 uur afgesloten.

Ochtend

  1. Inleiding & opening door Tuur Elzinga, FNV-vicevoorzitter en verantwoordelijke voor het internationale beleid.
  2. Wat zijn de Afrikaanse perspectieven op migratie? Met Joel Odigie, Afrikaanse Regionale Organisatie van het Internationaal Vakverbond.
  3. Welke perspectieven en solidariteitsinitiatieven zijn er? Met Marco Cilento, vertegenwoordiger Europees Vakverbond (EVV)

Lunch 

Middagprogramma 

Migranten uit Afrika vertrekken met een droom dat ze een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen willen bereiken. Hoe ziet die droom eruit? En wat komt er in de praktijk van terecht? Trouw-columnist Babah Tarawally zal in zijn bijdrage over deze vaak gefnuikte droom vooral onze Nederlandse samenleving een spiegel voorhouden.

De middag staat in het teken van de discussie over het onderwerp: hoe is het om in Nederland te leven en actief vakbondslid te zijn als voormalig migrant? Een panel van (voormalige) migranten van Afrikaanse afkomst die in Nederland wonen en die actief lid zijn van de FNV wisselen ervaringen uit met jou, als deelnemer. 

En ten slotte is de FNV aan zet: wat kan de FNV betekenen voor migranten en hoe gaat zij daarbij uitvoering geven aan de actieprogramma's van IVV en EVV?

Ben je erbij? 

Ben je FNV-kaderlid? Werk je met migranten? Of voel je je of ben je betrokken bij het internationale vakbondswerk? Of ben je als FNV-lid geïnteresseerd in internationale solidariteit? Je bent van harte welkom om aanwezig te zijn. We willen er een actieve, inspirerende dag van maken en verwelkomen je graag op 28 februari. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een bevestiging en het definitieve programma. Aanmelden kan tot 21 februari.

*Gespreksleider Godfrey Lado is afkomstig uit Zuid-Soedan en is als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij ondersteunt nu zelf collega-vluchtelingen. Godfrey schreef over zichzelf: 'Ik had geluk omdat ik een goede opleiding en training had en die heb kunnen gebruiken om mezelf als schrijver en voordrachtskunstenaar te ontwikkelen. Ik adviseer ngo’s die werkzaam zijn voor migranten en ik doe ook vertaalwerk. Ik ben 3-4 dagen actief op het gemeenschapscentrum en ben bezig met creatieve culturele programma’s en activiteiten en praat met migranten en vluchtelingen en geef hen morele ondersteuning.'