Werkgevers moeten slapende dienstverbanden direct beëindigen en uitspraak Hoge Raad opvolgen

Redactie
Door Redactie 8 november 2019

Werkgevers moeten werknemers ontslaan die langer dan twee jaar ziek zijn en zelf uit dienst willen. Dat houdt ook in dat ze de wettelijk verplichte transitievergoeding moeten betalen. Dat zegt de Hoge Raad vandaag naar aanleiding van vragen van de rechtbank Limburg. De 'slapende dienstverbanden' die ontstaan als werkgevers het ontslag niet verlenen, vallen volgens de raad niet te rijmen met goed werkgeverschap.

Slapende dienstverbanden zijn FNV al jaren een doorn in het oog. De vakbond is daarom blij met de uitspraak. De Hoge Raad neemt in haar oordeel mee dat werkgevers vanaf april 2020 gecompenseerd worden voor de transitievergoeding. FNV-jurist Sheila van der Beek: ‘Er is dus volgens de raad geen enkele reden meer om de zieke werknemers hun transitievergoeding te onthouden. Werkgevers moeten nu zo snel mogelijk de uitspraak opvolgen en de dienstverbanden beëindigen inclusief betaling van de transitievergoeding.’

Slapende dienstverbanden

Werkgevers mogen zieke medewerkers de eerste twee jaar niet ontslaan en moeten het loon doorbetalen. Daarna stopt de verplichting van loondoorbetaling en mag de werknemer ontslagen worden. Van der Beek: ‘In de praktijk willen werkgevers het ontslag echter vaak niet verlenen, omdat ze dan verplicht zijn een transitievergoeding te betalen. Zo ontstaan dus de slapende dienstverbanden. Aan deze praktijk dient nu volgens de Hoge Raad een einde te komen.’

Duizenden mensen

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar in heel Nederland gaat het waarschijnlijk om duizenden mensen die niet ontslagen worden, terwijl ze dat wel willen. FNV staat honderden van die mensen juridisch bij. In totaal is de afgelopen jaren meer dan zeven miljoen euro geïncasseerd als compensatie voor de transitievergoeding voor FNV-leden met een slapend dienstverband. Van der Beek: ‘De FNV zal er strikt op toezien dat de uitspraak van de Hoge Raad bij onze leden wordt nageleefd en zo nodig juridische actie ondernemen.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.