Economische zelfstandigheid vrouwen onvoldoende

Redactie
Door Redactie 20 november 2019

Volgens nieuwe gegevens van het CBS is het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is, iets toegenomen. Tweeënzestig procent van de vrouwen is volgens nieuwe cijfers in staat om zelf in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Judy Hoffer, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘Het is positief dat het aantal economisch zelfstandige vrouwen, waaronder veel moeders, is toegenomen. Maar het blijft verontrustend dat het verschil met mannen erg groot is én dat ruim een derde van de werkende vrouwen vaker niet economisch zelfstandig blijkt te zijn.’

Deeltijdklem

De voornaamste oorzaak dat vrouwen minder vaak economisch zelfstandig zijn is het feit dat vrouwen veel vaker dan mannen in deeltijd werken. De regering heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar deeltijd. De resultaten en aanbevelingen van dat onderzoek worden volgende maand verwacht. Judy Hoffer: ‘Dat vrouwen nu massaal in deeltijd werken, komt onder andere doordat de overheid en sociale partners dit decennialang gestimuleerd hebben. De hele samenleving, inclusief kinderopvang, schooltijden en verlofregelingen, hebben zich gevormd naar dit deeltijdmodel. Hier moeten we flinke stappen in zetten om de deeltijdklem te doorbreken. Dat is in het belang van de inkomenspositie van vrouwen en ook van belang om de arbeidsmarkttekorten op te lossen. Het is nu de hoogste tijd voor ruimhartig betaald verlof en goede kinderopvangvoorzieningen.’

Bestaansminimum

Iemand is economische zelfstandig wanneer die uit arbeid meer dan het bestaansminimum, oftewel minimaal 70% van het wettelijk minimumloon, verdient. De FNV vindt dat deze norm veel te laag is om daadwerkelijk te kunnen spreken van een fatsoenlijk bestaansminimum en echte economische zelfstandigheid.

Om werkenden werkelijk zicht te geven op economische zelfstandigheid pleit de FNV voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro, meer vaste banen van een fatsoenlijke omvang en betere voorzieningen om werk en zorg te combineren.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.