Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

Omroepmedewerkers voeren actie tegen bezuinigingen

15.000 handtekeningen tegen bezuinigingen publieke omroep

portret Silvia Pilger
Door Silvia Pilger 10 september 2019

Ruim 200 medewerkers van de Publieke Omroep legden vandaag het werk neer om actie te kunnen voeren in Den Haag omdat een beter plan willen voor de Publieke Omroep van minister Slob. Ze boden daar aan politici de petitie Publieke Omroep, juist nu! aan. Met de actie en petitie hopen ze de bezuinigingen op de publieke omroep tegen te houden en dat er weer wordt geïnvesteerd in de programma’s en de mensen die er werken.

Ruim 15.000 handtekeningen

Nadat er vanaf 2010 al 250 miljoen euro bezuinigd is op de publieke omroep, heeft de minister voor media een plan gelanceerd om nog eens tientallen miljoenen te bezuinigen. Deze budgettaire wurggreep zal vele programma’s treffen en iedereen die meewerkt aan het maken van deze programma's. Omroepmedewerkers hebben hier grote zorgen over en voerden vandaag ondersteund door vakbonden FNV, CNV en NVJ actie in Den Haag. Ruim 15.000 mensen tekende de petitie.

Weinig toekomstperspectief en zekerheid

'De werkdruk onder omroepmedewerkers en in de productieketen is te hoog, de werkzekerheid te laag en de arbeidsvoorwaarden en zzp-tarieven te slecht. De visie van minister Slob op de publieke omroep biedt juist deze medewerkers weinig toekomstperspectief en zekerheid. En is slecht voor het voortbestaan van de Publieke Omroep’, aldus Caroline Weber, campagneleider FNV voor mediamakers.

Overhandigen petitie

Woensdag is de visiebrief van minister Slob over de toekomst van de publieke omroepen behandeld in de Tweede Kamer. Voor de behandeling ontving minister Slob eerst van een groep omroepmedewerkers de resultaten van de petitie en het tijdschrift Achter de Schermen vandaan met verhalen van omroepmedewerkers.

In het debat heeft hij onderkent dat de positie van makers onder druk staat en dat hier in het visieplan ten onrechte geen aandacht voor was. Hij zegde toe om in de brief voor de mediabegroting met voorstellen te komen om de onzekere positie te verbeteren. Ook gaf hij aan dat werkgevers hierin ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Meer zien? Bekijk de foto's op facebook en de video:

De actie wordt óók gesteund door: VPRO, NTR, KRO-NCRV, NPO, AVROTROS, BNNVARA, EO, MAX en NOS.

;