Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

Maak regeling oudere werklozen structureel

portret José Kager
Door José Kager 08 juli 2019

De FNV vindt het een goede stap dat de regering de IOW tot 2024 heeft verlengd, maar pleit ervoor dat deze regeling voor 60+’ers die langdurig werkloos worden, structureel wordt.

De IOW (Inkomensvoorziening Oudere Werklozen) is een uitkering op bijstandsniveau voor oudere werklozen die geen WW meer krijgen. De regeling kent geen vermogens- en partnertoets. Oudere werklozen zijn een kwetsbare groep en komen heel lastig aan het werk. Er maken zo’n 8000 mensen gebruik van de IOW als noodzakelijke overbrugging naar hun pensioengerechtigde leeftijd. De regeling kost 94 miljoen euro in 2019.

Armoede

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Een IOW-uitkering maakt net het verschil tussen armoede, je vermogen op moeten maken, volledige afhankelijkheid van je partner of toch een eigen inkomen, zij het laag. Dat is hard nodig om de jaren tot je pensioen te overbruggen. Helaas nemen werkgevers nog steeds nauwelijks oudere werkzoekenden aan, ook nu de arbeidsmarkt krap is. Mensen moeten gewoon structureel deze inkomenszekerheid krijgen.’

Vooroordelen

Het probleem dat oudere werklozen bijna niet aan de slag komen bestaat al lange tijd. Werkgevers hebben al vele jaren lang bewezen dat ze geen ouderen willen aannemen omdat ze duurder en minder productief zouden zijn en vaker ziek: vaak op vooroordelen gebaseerd. Zij hebben geen oog voor de ervaring, mensenkennis, loyaliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van oudere werknemers. 50+’ers hebben nog enige kans op de arbeidsmarkt, maar als je 60+’er bent is de kans op werk een stuk kleiner.

Structureel

Kitty Jong: ‘Vooroordelen tegen oudere werklozen zijn helaas ongelooflijk hardnekkig terwijl de overbruggingsperiode naar de pensioenleeftijd groter is geworden. Ook de overheid zelf erkent dit bij monde van minister Koolmees. Waarom zou deze regeling tijdelijk moeten zijn, dat zijn de andere sociale regelingen toch ook niet?’