Bij sommige beroepsziekten is het direct duidelijk dat ze vooral zijn veroorzaakt door het werk. En sommige beroepen hebben hun eigen gezondheidsrisico's, waardoor bepaalde ziekten vaak voorkomen. Denk aan: 'schildersziekte' (ops), 'bakkersastma' en 'kapperseczeem'.
Bij andere ziekten is het niet direct duidelijk of de ziekte vooral wordt veroorzaakt door het beroep of de arbeidsomstandigheden. Dit geldt voor ziekten die ook in de privésfeer kunnen zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld rsi en burn-out.
Volgens de Arbeidsomstandighedenregeling is een bedrijfsarts verplicht een beroepsziekte te melden als ‘een ziekte of aandoening als gevolg van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden’.
Om een werkgever aansprakelijk te kunnen stellen voor een beroepsziekte ligt de lat lager. Dan is het van belang dat een aandoening en/of gezondheidsschade er niet zou zijn geweest als de werkzaamheden niet zouden zijn uitgevoerd. Beroepsziekten zijn vaak 'gewone' ziekten.
Je hebt misschien een beroepsziekte als:
Werknemers die als gevolg van hun werk het Organo Psycho Syndroom (OPS) hebben opgelopen, kunnen een aanvraag doen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. Vanaf 1 maart 2020 ging de regeling tegemoetkoming werknemers met CSE van start.
De regeling wordt uitgevoerd door de SVB in samenwerking met het Instituut Asbestslachtoffers dat hiervoor het OPS-loket heeft ingericht. Werknemers met een brief waarin de diagnose wordt gesteld, kunnen zich aanmelden bij www.ops-loket.nl.
Ben je in contact geweest met asbest en heb je nu mesothelioom (asbestkanker) of asbestose? Wil je een schadeclaim indienen? Dan kun je als patiënt of nabestaande terecht bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Het IAS adviseert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het recht op een tegemoetkoming voor asbestslachtoffers. Verder bemiddelt het IAS tussen (ex-)werknemers met mesothelioom of asbestose (en hun huisgenoten) en (ex-)werkgevers of hun verzekeraars over een schadevergoeding.
Als het IAS, naast de tegemoetkoming, geen afspraken over een schaderegeling kan maken met de (ex-)werkgever, dan kun je weer contact met ons opnemen.
Als je blootgesteld bent aan asbest, is het belangrijk om dit te bewijzen. Wij informeren je hoe je dit dossier kunt opbouwen.