Wij krijgen veel vragen van onze leden over het coronavirus. Hier vind je ons overzicht van de meest gestelde vragen over jouw werksituatie en antwoorden over jouw rechten en plichten als werknemer.
Cruciale beroepen
Grensarbeiders
Word lid Ik wil eerst meer informatie per post ontvangen
De overheid hanteerde een lijst van cruciale beroepen die inmiddels niet meer te vinden is op de site van de rijksoverheid. De oude lijst vind je hier in een artikel van de NOS.
Om maatschappelijke ontwrichting te beperken en te zorgen dat vitale sectoren zoals zorg, brandweer en elektriciteit blijven functioneren, is het belangrijk dat je naar je werk gaat als je geen klachten hebt zoals neusverkouden, keelpijn, hoesten of verhoging tot 38 graden. Dit geldt in principe ook voor mensen uit risicogroepen. Als je twijfelt of je kunt werken, neem dan contact op met je werkgever en/of je bedrijfsarts. Een bedrijfsarts kan een goede inschatting maken of het in een individueel geval verantwoord is om te gaan werken.
Als jouw werkgever door de coronamaatregelen het werk niet meer kan of mag door laten gaan, dan kan hij gebruik maken van de regelingen die het land waarin jij werkt daarvoor biedt. Als grensarbeider heb je dus recht op een uitkering van het land waar je werkt. De regelingen in de verschillende landen zijn niet hetzelfde. Je hebt geen recht op een aanvulling vanuit het land waar je woont als de uitkering in je werkland lager is dan je normale loon. Hoe werkt het per land?
De grenzen met België en Duitsland zijn open voor reizen met een geldige reden. Je kunt dus als grensarbeider de grens over om naar je werk te komen.
Grensarbeiders hoeven niet in quarantaine, als zij de grens oversteken voor hun werk. Je komt in aanmerking voor deze uitzondering, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
De uitzondering geldt ook voor grensstudenten en grensscholieren. Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl
Vanaf april 2020 zijn tussen Nederland Duitsland en België tijdelijke afspraken gemaakt om te voorkomen dat de thuiswerkende grensarbeider te maken krijgt met gedwongen wisselen van sociale zekerheid systeem of fiscaliteit. Met deze tijdelijke maatregelen worden de thuisgewerkte uren beschouwd alsof deze in het woonland zijn gewerkt.
Bekijk de site werkenoverdegrens.eu voor actuele informatie of mail je vraag naar grensarbeidvragen@vereniging.fnv.nl
Heb je nog vragen over grensarbeid? Kijk op fnv.nl/grensarbeiders of neem contact op via grensarbeidvragen@vereniging.fnv.nl