Wij krijgen veel vragen van onze leden over het coronavirus. Hier vind je ons overzicht van de meest gestelde vragen over jouw werksituatie en antwoorden over jouw rechten en plichten als werknemer.
Thuiswerken vanwege corona
Opvang kinderen
Cruciale beroepen
Grensarbeiders
Word lid Ik wil eerst meer informatie per post ontvangen
Het dringende advies van de Rijksoverheid is op dit moment om thuis te werken. Als jij thuis kunt werken, maar je werkgever wil graag dat je toch naar kantoor komt, ga dan in gesprek met je werkgever. Bespreek met elkaar of en waarom het werk wel of niet thuis uitgevoerd kan worden.
Er is in Nederland nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel heb je als werknemer op grond van de Wet Flexibel Werken het recht je werkgever te vragen of je thuis mag werken. Je werkgever mag dit verzoek weigeren, maar moet hierover wel met jou in gesprek gaan. Wil je advies van de FNV? Bel ons dan op 088 - 368 0 368.
Mocht thuiswerken niet tot de mogelijkheden behoren, dan moet je werkgever in ieder geval zorgen voor een veilige en gezonde werkplek op kantoor.
Wij houden het nieuws over corona in de gaten. Op dit moment hebben we wederom te maken met de anderhalvemeter-regel. Hoe zich dat vertaalt naar jouw werkplek, hangt van veel factoren af. Omdat we nog geen zekerheid hebben over de toekomst, gaan wij voorlopig nog uit van het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het écht niet anders kan. Als je goede redenen hebt om niet thuis te kunnen werken, ga dan in gesprek met je werkgever.
Jouw werkgever mag je vragen of je bent gevaccineerd. Daar moet hij wel een goede reden voor hebben. Het is jouw recht om geen antwoord te geven op deze vraag als je dat niet wilt. Ook mag je werkgever deze informatie op geen enkele manier vastleggen. Je werkgever mag je wel een test aanbieden, maar je bent niet verplicht om je te testen om toegang te krijgen tot je werkplek. Lees meer over de details op deze pagina van de Rijksoverheid.
Als je om jouw werk te kunnen doen een laptop nodig hebt, dan moet je werkgever dit voor je regelen. Je werkgever is er verantwoordelijk voor dat jij je werk kunt doen. Bespreek dit dus met je werkgever.
Het uitgangspunt is dat de werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Als je nog geen goed ingerichte thuiswerkplek hebt, kan je met je werkgever overleggen wat je nodig hebt om klachten te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan een goede bureaustoel, laptopstandaard, losse muis en een toetsenbord. Je werkgever moet de kosten hiervan betalen.
Nee, dat hoeft niet. Je werkgever heeft het recht om online teamvergaderingen te organiseren, maar daarvoor is het niet nodig dat jij je privé-mobielenummer en -mailadres geeft. Hij kan bijvoorbeeld prima gebruikmaken van vergadertools, zoals Skype, Zoom en MS Teams. Als werknemer kun je dan zelf inbellen, op een link klikken of inloggen.
Krijg jij een vaste reiskostenvergoeding en werk je (bijna) volledig thuis? Dan hoeft je werkgever de reiskostenvergoeding niet aan te passen. Vanwege corona heeft de overheid bepaald dat werkgevers de bestaande vaste reiskostenvergoedingen onbelast mag blijven vergoeden, ook al maak jij door het thuiswerken (bijna) geen reiskosten meer. Voorwaarde is dat het gaat om een vaste reiskostenvergoeding die je al vóór 13 maart 2020 kreeg. Deze versoepeling geldt tot 1 oktober 2021.
De situatie in het basisonderwijs, BSO en kinderopvang veranderen steeds. Wil je de laatste informatie, ga dan naar Rijksoverheid.nl. Momenteel is de kinderopvang open.
Toen de basisscholen, BSO en kinderopvang gesloten waren, was er noodopvang voor:
Noodopvang die door een kinderopvangorganisatie werd geboden was alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar. De basisschool is verantwoordelijk voor opvang tijdens de schooltijden.
In de lockdownperiodes, was sprake van zogenaamde curciale beroepen om te toetsen of jouw kind(eren) al dan niet naar een dagopvang of school mochten. Wanneer jij of je partner een cruciaal beroep hebben, kwam je in aanmerking voor noodopvang. Als dat niet voor jullie gold, kon je voor de korte termijn gebruikmaken van het wettelijke calamiteitenverlof. Dit verlof is betaald en mag niet geweigerd worden door de werkgever. Wel is het verlof in principe van korte duur. Voor de langere termijn is het raadzaam om in overleg te gaan met je werkgever hoe je (thuis) kunt werken in combinatie met de zorg (en thuisonderwijs) voor je kind.
Ja, van ouders werd gevraagd om de rekening door te blijven betalen. Wel heeft de overheid de eigen bijdrage kinderopvang gecompenseert voor alle ouders. Dus zowel voor ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag als ouders die daar geen recht op hebben.
De noodopvang was gratis. Ook ouders die in een cruciaal beroep werken en waarvoor de kinderopvang nooit gesloten is geweest, worden gecompenseerd.
Als in een gezin 1 ouder een cruciaal beroep uitvoert, was het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen. Lukte dat niet, dan is er wel toegang tot de noodopvang.
Ja, dat mag. Kinderen tot 6 jaar met snottebellen en neusverkoudheidsklachten mogen niet meer geweigerd worden bij de kinderopvang. Dit staat in de nieuwe RIVM-regels. Alleen als je kind koorts heeft of een volwassene in jouw gezin coronaklachten heeft, mag de kinderopvang je kind weigeren. Lees meer in de 'Handreiking bij neusverkouden kinderen' van het RIVM.
Speciaal voor werknemers in de kinderopvang is er een protocol opgesteld met richtlijnen hoe je veilig kunt werken in de kinderopvang. Je kunt de afspraken hier lezen
De overheid hanteerde een lijst van cruciale beroepen die inmiddels niet meer te vinden is op de site van de rijksoverheid. De oude lijst vind je hier in een artikel van de NOS.
Om maatschappelijke ontwrichting te beperken en te zorgen dat vitale sectoren zoals zorg, brandweer en elektriciteit blijven functioneren, is het belangrijk dat je naar je werk gaat als je geen klachten hebt zoals neusverkouden, keelpijn, hoesten of verhoging tot 38 graden. Dit geldt in principe ook voor mensen uit risicogroepen. Als je twijfelt of je kunt werken, neem dan contact op met je werkgever en/of je bedrijfsarts. Een bedrijfsarts kan een goede inschatting maken of het in een individueel geval verantwoord is om te gaan werken.
Als jouw werkgever door de coronamaatregelen het werk niet meer kan of mag door laten gaan, dan kan hij gebruik maken van de regelingen die het land waarin jij werkt daarvoor biedt. Als grensarbeider heb je dus recht op een uitkering van het land waar je werkt. De regelingen in de verschillende landen zijn niet hetzelfde. Je hebt geen recht op een aanvulling vanuit het land waar je woont als de uitkering in je werkland lager is dan je normale loon. Hoe werkt het per land?
De grenzen met België en Duitsland zijn open voor reizen met een geldige reden. Je kunt dus als grensarbeider de grens over om naar je werk te komen.
Grensarbeiders hoeven niet in quarantaine, als zij de grens oversteken voor hun werk. Je komt in aanmerking voor deze uitzondering, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
De uitzondering geldt ook voor grensstudenten en grensscholieren. Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl
Vanaf april 2020 zijn tussen Nederland Duitsland en België tijdelijke afspraken gemaakt om te voorkomen dat de thuiswerkende grensarbeider te maken krijgt met gedwongen wisselen van sociale zekerheid systeem of fiscaliteit. Met deze tijdelijke maatregelen worden de thuisgewerkte uren beschouwd alsof deze in het woonland zijn gewerkt.
Bekijk de site werkenoverdegrens.eu voor actuele informatie of mail je vraag naar grensarbeidvragen@vereniging.fnv.nl
Heb je nog vragen over grensarbeid? Kijk op fnv.nl/grensarbeiders of neem contact op via grensarbeidvragen@vereniging.fnv.nl