In de cao van Ziekenhuizen vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 januari 2017 - 31 maart 2019
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een contract waarin afspraken staan die wij als vakbond hebben gemaakt voor jou en je collega’s. Dit zijn afspraken over je loon, werktijden, toeslagen, vakantie, scholing, pensioen
Het woord collectief zegt het al: de afspraken in een cao gelden voor álle werknemers in een sector of een bedrijf. Sector-cao's sluiten we bijvoorbeeld af in de bouw en de metaal.
Een sector-cao geldt allereerst voor jou als je lid bent van een organisatie die de cao heeft afgesloten: een vakbond of een werkgeversorganisatie. Maar wij vragen altijd aan de minister van Sociale Zaken of die wil zorgen dat álle bedrijven in de sector de cao toepassen. De minister moet de cao hiervoor algemeen verbindend verklaren. Vanaf de datum waarop de minister deze zogeheten algemeen verbindend verklaring (AVV) afgeeft, geldt de cao voor alle bedrijven en werknemers in de sector.
Een cao heeft meestal een looptijd van 1 of enkele jaren, maar nooit meer dan 5 jaar. Is er na afloop van die periode nog geen nieuwe cao, dan blijft de oude cao toch gelden.
Meestal regelt de cao waar de arbeidsvoorwaarden minimaal aan moet voldoen. Wat in je individuele contract met je werkgever staat, mag daarom niet minder zijn dan wat in de cao staat. Meer mag vaak wel.
Zonder cao heb je alleen de minimale bescherming van de wet. Met een cao ben je daarom beter af. Met een cao krijg je vaak meer vakantiedagen, een hoger loon, toeslag voor overwerk of doorbetaling bij ziekte. Ook regelt een cao vaak je pensioen.
In je contract staat vaak al onder welke cao je valt. Op onze site vind je een overzicht van alle cao's.
Ja, als je geen lid bent van een vakbond kan de cao ook voor jou gelden.
Dat kan op 3 manieren:
Je hebt zeker wel wat aan de cao als je een arbeidsovereenkomst hebt. De cao is belangrijker dan je contract. Afspraken in je cao gaan altijd voor die in je arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst geldt alleen voor jou. Een cao geldt voor een hele sector of bedrijf.
Dit zijn de voordelen van een cao:
Jij bent zelf de eerste die vaststelt dat je werkgever zich niet aan de afspraken in de cao houdt. Meld dit bij je werkgever. Om sterker te staan kun je dit ook doen in overleg met de ondernemingsraad en andere (kader)leden in je bedrijf.
Als lid kun je natuurlijk altijd bij ons aankloppen. Nog beter is het om dat samen met zoveel mogelijk werknemers in jouw bedrijf te doen. Een werkgever die de cao overtreedt, zal dat meestal niet alleen bij jou doen, maar ook bij je collega's. Het zijn de leden die aan FNV moeten laten weten dat het in hun bedrijf niet goed gaat. Dan kunnen we er wat aan doen.
In een bedrijf met veel vakbondsleden is de aanpak meestal makkelijker en veiliger voor de werknemers, want samen sta je sterker. Naleving van de cao begint dus bij jezelf en je collega's. En bij een lidmaatschap van de FNV!