Overwerk
Soms kan het voorkomen dat je moet overwerken. Bijvoorbeeld als het heel druk is, of als er collega’s ziek zijn. Je werkgever moet een goede reden hebben om je te vragen over te werken.
Verplicht overwerken
In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets vastgelegd over overwerken. De Arbeidstijdenwet spreekt alleen over de maximale arbeidstijd per dag.
> Lees meer over arbeidstijden en over de Arbeidstijdenwet
Afspraken over overwerk
Om na te gaan of je verplicht bent om over te werken, kun je kijken in je cao, arbeidsovereenkomst of werktijdregeling (overwerkregeling) via de ondernemingsraad.
Overwerken op eigen initiatief
Als je zonder dat je werkgever het vraagt meer uren maakt dan in je contract staat, wordt dit niet altijd als overwerk gezien. Je werkgever hoeft deze tijd dan ook niet te vergoeden. Het is belangrijk dat je hierover goede afspraken maakt met je werkgever.
Uitbetaling overuren
Als je meer uren maakt dan dat in je contract staat, is je werkgever in sommige gevallen wel verplicht deze uren uit te betalen. Of je een vergoeding krijgt voor je overwerk, hangt af van wat er in jouw cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst staat.
> Lees meer over uitbetaling overuren
Bespreek overwerk met je werkgever
Als je vaak meer werkt dan het aantal uren dat is overeengekomen in je arbeidsovereenkomst, ben je structureel aan het overwerken. Dit kan betekenen dat je teveel werk in te weinig tijd moet doen. Laat dit aan je werkgever weten. Het kan zijn dat hij zich dit niet realiseert. Het werk kan eventueel anders ingedeeld worden, of misschien moeten je contracturen worden uitgebreid.
Kom je er niet uit met je werkgever?
Heb je vragen over overwerk? Of kom je er niet uit met je werkgever? We bekijken jouw situatie en geven advies.
Contact
Vraag over werk en inkomen?