Op deze pagina vind je antwoorden op de meestgestelde vragen. Klik op het plusje achter de vraag om het antwoord te bekijken.
Leden kunnen stemmen vanaf woensdag 19 februari om 12.00 uur. Stemmen voor het Ledenparlement en de sectorale verkiezingen kan tot 26 februari om 11.00 uur.
Alle leden ontvangen rond 19 februari een stembrief op de deurmat. Hierin staan instructies hoe jij kunt stemmen. Iedere stembrief bevat een eigen unieke inlognaam en wachtwoord, waarmee dus ook maar één keer kan worden gestemd. Is jouw mailadres bij ons bekend, dan ontvang je op 19 februari ook een digitale oproep om te stemmen.
De stembrief valt rond 19 februari op je deurmat. Door vertragingen in de post kan de brief iets langer op zich laten wachten. De stemmail wordt op 19 februari verstuurd naar jouw mailadres dat bij de FNV bekend is. Heb je deze stemmail niet ontvangen, controleer dan de map met ongewenste mail. Mogelijk is het bericht hier in beland.
Heb je beide oproepen om te stemmen niet ontvangen? Log dan in op de Mijn FNV-omgeving. Hier vind je gedurende de gehele stemperiode een link naar jouw persoonlijke stempagina. Heb je nog geen Mijn FNV-account? Lees dan hier hoe je deze kunt aanmaken.
De stemmen liggen pas vast wanneer de stemkeuze wordt bevestigd met de stemknop. Deze wordt pas actief wanneer het juiste aantal stemmen is geselecteerd. Zolang de stem niet via de stemknop is bevestigd wordt deze niet opgeslagen. Er kan opnieuw worden ingelogd en gestemd. Als er na het inloggen verschijnt dat er al is gestemd, dan is de stem dus wel verstuurd.
Nee, wanneer er nogmaals ingelogd wordt kan er gestemd worden op de overige raden.
Nee, als er eenmaal gestemd is kan de keuze niet meer gewijzigd worden.
De stemknop wordt pas actief bij het aanvinken van het juist aantal stemmen. De kleur van de stemknop verandert wanneer deze actief wordt. Daarna klikt men bewust op de stemknop om de stem te bevestigen. Na jaren van optimaliseren is het stembiljet op deze manier het meest duidelijk gebleken.
De software waarmee de stemming wordt georganiseerd is gemaakt en wordt beheerd door Inkesta. De servers waarop de benodigde informatie wordt opgeslagen staan in Nederland. Hierdoor houden we ons aan de Nederlandse wet- en regelgeving. De software van Inkesta voldoet aan de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) en de AVG.
Omdat Inkesta eerlijke verkiezingen garandeert, dient Inkesta op te slaan hoeveel stemmen er per kandidaat worden gegeven. De stemmen zijn echter niet terug te herleiden naar de stemgerechtigden.
Eerlijke verkiezingen zijn bij ons van het grootste belang. Om ervoor te zorgen dat de uitslag niet beïnvloed kan worden, is het aantal stemmen per kandidaat pas na sluiting van de verkiezing in te zien. Ook Inkesta en de FNV hebben hier tijdens de verkiezing geen zicht op.
De verkiezing van de Voorzitter en het bestuur is uitgesteld vanwege de onrust binnen de FNV. Er is besloten de verkiezingen van zowel de Voorzitter als het Algemeen Bestuur uit te stellen tot een nader te bepalen moment.
Waar de weken voorafgaand aan de verkiezingen normaliter in het teken staan van inhoudelijke campagnevoering en het leren kennen van de kandidaten, lag de focus de afgelopen tijd op de interne onrust binnen (de bestuurlijke kringen van) de FNV. De constatering is dat de onrust binnen de FNV ertoe leidt dat van campagnevoeren door de kandidaten voor het bestuur en de Voorzitter nauwelijks sprake kan zijn. Het is onder deze omstandigheden voor kandidaten niet mogelijk om zich goed te presenteren en het is voor de kiezer niet mogelijk een geïnformeerde keuze te maken.
Het bestuur gaat zo spoedig mogelijk de dialoog aan met het Ledenparlement, de sectoren, de Raad van Toezicht en het personeel over de precieze route die nu gevolgd moet worden naar de verkiezingen van de Voorzitter en het Algemeen Bestuur. Zodra er meer duidelijkheid is over het moment van de verkiezing wordt dat gecommuniceerd op de webpagina’s van de verkiezingen.
Het is statutair bepaald dat het bestuur wordt gekozen door het Ledenparlement van de FNV. Het nieuwe Ledenparlement kiest welke kandidaten het nieuwe bestuur voor de komende vier jaar vormen. Uitzondering hierop is de functie van voorzitter, deze wordt rechtstreeks door de leden gekozen.
Het Algemeen Bestuur van de FNV bestaat uit zeventien leden. Zeven van hen zijn fulltime in dienst en vormen samen het dagelijks bestuur. Van deze zeven, worden er drie in functie gekozen, te weten de Voorzitter, Penningmeester en Algemeen Secretaris.
De overige tien leden zijn één dag in de week beschikbaar om hun bestuurlijke taken onbezoldigd (als kaderlid) uit te oefenen. Het bestuur verdeelt onderling de portefeuilles (aandachtsgebieden), maar is als team verantwoordelijk voor het gevoerde beleid.
Nee, je hoeft je stembrief en inlogcode niet te bewaren. Wanneer de verkiezing plaatsvindt ontvang je een nieuwe stembrief en inlogcode.
De kandidaten worden bekendgemaakt op vrijdag 7 februari einde dag. Vanaf dan vind je op deze webpagina een link naar de profielen van de kandidaten.
Vanaf 7 februari einde dag vind je op deze webpagina een link naar de profielen van de kandidaten. In hun kandidaatprofielen lees je meer over wie zij zijn en waar zij voor staan.
Het Ledenparlement bestaat uit ruim 100 afgevaardigden uit verschillende sectoren. Samen bepalen zij de lange-termijnkoers van de FNV en beslissen zij over voorstellen van het algemeen bestuur. Ook controleren zij het bestuur op hun functioneren.
Uiteraard vertegenwoordigen de afgevaardigden ook de stem van de leden uit de betreffende sector. Zo kunnen zij belangrijke issues en onderwerpen agenderen die spelen in de sector.
Alle kandidaten hebben een gesprek gehad met een aanbevelingscommissie. Deze commissies kijken in hoeverre de kandidaat begrijpt wat de functie inhoudt, weet welke vakbondsthema’s er leven in de sector, weet hoe ruggespraak vorm te geven, of de kandidaat maatschappelijk betrokken is en bereid is de benodigde tijd te kunnen en willen besteden. Op basis van dit gesprek geeft de commissie een kandidaat een aanbeveling of niet. Als een kandidaat een aanbeveling heeft, dan zie je dat weergegeven op de profielfoto van de kandidaat.
Bij de sector Jong vinden er reguliere verkiezingen plaats van de sectorraad én sectorbestuur. De sector Jong houdt iedere twee jaar verkiezingen.
De overige sectoren organiseren iedere vier jaar verkiezingen (voor het laatst in 2023) dus voor onderstaande sector geldt dat er sprake is van tussentijdse verkiezingen om vacatures op te vullen:
Bekijk in dit overzicht in welke sectoren er (tussentijdse) verkiezingen zijn en voor welke kiesgroepen er zetels vacant zijn.
De kandidaten worden bekendgemaakt op vrijdag 7 februari einde dag. Vanaf dan vind je op deze webpagina een link naar de profielen van de kandidaten.
Vanaf 7 februari einde dag vind je op deze webpagina een link naar de profielen van de kandidaten. In hun kandidaatprofielen lees je meer over wie zij zijn en waar zij voor staan.
De sectorraad is een belangrijk orgaan dat zich bezighoudt met het signaleren en agenderen van collectieve misstanden in de sector, speelt een coördinerende rol bij de inzet bij cao-onderhandelingen en organiseert activiteiten voor leden in de sector. De gekozen vertegenwoordigers dragen bij aan het beleid, de besluitvorming en uitvoering van het beleid binnen jouw sector. Ze behartigen dus jouw belangen.
Alle kandidaten voor de sectorale verkiezingen hebben een gesprek gehad met een toetsingscommissie. Deze commissies beoordelen in hoeverre de kandidaat voldoet aan de gestelde (functie)eisen. Bij enkele sectoren is deze toetsing bindend en staan er dus alleen positief getoetste kandidaten op de lijst. Bij andere sectoren is de toetsing niet bindend. In dat geval kunnen er zowel kandidaten met als zonder positieve toetsing op de lijst staan. Dit wordt visueel weergegeven op de profielfoto en in het kandidaatprofiel wordt het oordeel van de toetsingscommissie toegelicht.