De maat is vol. Honderden medewerkers van de FNV leggen op maandag 17 februari het werk neer. Aanleiding is de bestuurscrisis en het falen van het bestuur, het Ledenparlement en de Raad van Toezicht om de sociale veiligheid te herstellen. FNV Personeel roept alle medewerkers op om zich om 10.00 uur te verzamelen bij het Centraal Vakbondshuis in Utrecht.
Judith Westhoek, bestuurder FNV Personeel: ‘Als sociale veiligheid in onze eigen organisatie niet gewaarborgd is, hoe kunnen we dan opkomen voor anderen?’
De FNV-werkomgeving wordt gekenmerkt door:
Ongeoorloofde interne onderzoeken naar medewerkers.
Misbruik van vertrouwelijke informatie
Machtsmisbruik en belangenverstrengeling zonder ingrijpen van de top.
Recent werd bekend dat de Algemeen Secretaris een heimelijk onderzoek naar werknemers heeft gedeeld met alle 102 leden van het FNV Ledenparlement. Dit nieuwe dieptepunt in de toch al lelijke serie van bestuurlijke missers, was voor de FNV medewerkers de druppel. Het ondermijnt de sociale veiligheid nog verder en maakt deze staking onvermijdelijk.
‘Het bestuur verschuilt zich, terwijl medewerkers publiekelijk beschadigd worden,’ zegt Westhoek. ‘We zijn overgeleverd aan een bestuurscultuur waarin alles kan, behalve eerlijk bestuur.’
FNV Personeel eiste eerder:
Het huidige bestuur wordt dringend geadviseerd terug te treden.
Er wordt een tijdelijk interim-bestuur aangesteld;
Het interim-bestuur draagt zorg voor een deugdelijk en transparant onderzoek naar het handelen van alle partijen in alle bovengenoemde kwesties om de sociale veiligheid binnen de organisatie te herstellen.
Tijdens de duur van dit onderzoek worden er geen bestuursverkiezingen gehouden. Het interim-bestuur schrijft nadat onderzoeken zijn afgerond nieuwe verkiezingen uit.
Herstel sociale veiligheid, waarbij het inwilligen van bovengenoemde advies en eisen de start kan vormen van dit herstel van een veilige en integere organisatie waar leden en werknemers samen aan het werk zijn.
Het bestuur negeerde dit ultimatum. Intussen gaan de verkiezingen gewoon door, terwijl de fundamentele problemen blijven bestaan.
Het ultimatum en aangekondigde acties hadden als doel het bestuur in beweging te krijgen, maar het tegenovergestelde gebeurde: de sociale onveiligheid nam verder toe. Het openbaar maken van vertrouwelijke informatie door de Algemeen Secretaris was de druppel. De werksituatie is nu zo onveilig dat gewoon doorgaan onmogelijk is.
Omdat het bestuur blijft weigeren in te grijpen, rest medewerkers geen andere keuze dan staking. De actie is uitgeroepen door de Landelijke BLG en wordt gesteund door diverse sectoren binnen de FNV. Gedurende de week zijn er regionale bijeenkomsten om verdere stappen te bespreken.