Remia geeft geen kik dus werknemers staken nu voor onbepaalde tijd

'Tot directie eerlijke loonsverhoging en zwaarwerkregeling met ons afspreekt'

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 21 oktober 2024

De telefoon van FNV-bestuurder Adem Akdeniz bleef de hele week stil, geen kik gaf de directie van Remia. Dus gaan de werknemers van de sausfabriek in Den Dolder vanaf dinsdag opnieuw staken. Zij leggen het werk nu neer tot het bedrijf een goede cao wil afspreken met een eerlijke loonsverhoging en een betere zwaarwerkregeling.

FNV: Stakingsvlag

Adem Akdeniz, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Dit is natuurlijk erg jammer. Remia heeft alle tijd gekregen om mij even te bellen en in te gaan op onze eisen, maar ik heb niks van ze gehoord. Terwijl de mensen in de fabriek toch duidelijk zijn geweest: zij staken door tot het bedrijf met iets beters op tafel komt dan er nu ligt.’

Boodschappen duurder, meer loon

Iets beters betekent dit jaar een loonsverhoging van 6% in plaats van de 5% die Remia wil betalen. Dit extra salaris is nodig want de werknemers willen de steeds duurdere boodschappen kunnen blijven betalen. Ook willen ze er nog een beetje op vooruitgaan: € 150 bruto per maand.

Drie jaar eerder stoppen bij zwaar werk

Naast meer loon eisen de stakers een betere zwaarwerkregeling. Met de huidige regeling kunnen de mensen die zwaar werk in de fabriek doen pas één jaar voor hun pensioen stoppen met werken. Dat moeten er minstens drie worden, vinden zij.

Staan, hurken, rekken, bukken

Voor veel werknemers bestaan de dagen op de fabrieksvloer uit ‘staan, hurken, rekken, bukken’ en 'op machines klimmen', zoals één van hen het laatst omschreef. Wie gezond zijn pensioen wil halen en ook nog wat wil genieten van die oude dag moet op tijd kunnen stoppen.

Eerste staking ooit

Tientallen werknemers legden amper een week geleden al het werk neer, voor het eerst in de bijna honderdjarige geschiedenis van het bedrijf (sinds 1925). Eerder heeft het bedrijf een ultimatum (deadline om in te gaan op de eisen) van de FNV laten verlopen.

Mayonaise, ketchup en satésaus

Bij de sausfabriek in Den Dolder werken zo’n vier- tot vijfhonderd mensen. Zij maken mayonaise, ketchup en satésaus, maar bijvoorbeeld ook (bak)vet en margarine.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites goed te laten functioneren. Deze cookies gebruiken net als de statistische cookies geen persoonsgegevens. Met jouw toestemming gebruiken we ook marketing cookies. Hieronder kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies.

Functionele cookies: zijn noodzakelijk voor de basisfunctionaliteit van de website. Deze kunnen niet worden uitgeschakeld.

Statistische cookies

:

helpen ons te begrijpen hoe bezoekers onze website gebruiken (paginaweergaven, klikgedrag). Deze gegevens worden anoniem gemeten en gedeeld met drie externe partners.

Marketing cookies

:

worden gebruikt om onze diensten via online advertenties onder de aandacht te brengen. Bij acceptatie van marketing cookies delen wij je persoonsgegevens met vier externe partners voor retargeting en advertentiepersonalisatie.

Kijk voor meer informatie op onze cookiepagina.