Zoals bekend is FNV Spoor druk in overleg met NS en ProRail om het aantal NABO’s en WILO’s terug te dringen. Ondertussen kijken we ook met hen naar de mogelijke (tijdelijke) aanpassingen om gevaarlijke situaties te voorkomen. In dat kader roepen we jullie op om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te melden.
Het is een langlopend en complex onderwerp. Bijna iedereen wil van deze onveilige overwegen af, maar iedere NABO kent zijn eigen problemen die het sluiten daarvan lastig maakt. Vooral omdat de grond van en rond de NABO’s per situatie andere eigenaren heeft en ook per NABO er telkens andere burgers of groepen belang hechten om zo’n gevaarlijke NABO toch open te houden.
Overleg tussen ProRail, de eigenaren en de gebruikers van de NABO’s duurt soms echt decennia. Soms weigert men mee te werken aan een oplossing, terwijl ProRail de grondeigenaar ruimschoots compenseert en bereid is om alternatieve ontsluitingswegen aan te leggen. ProRail heeft dan geen dwangmiddel om de eigenaren te kunnen verplichten om aan het opheffen van een NABO mee te werken. De grondeigenaar kan dus tijd blijven rekken en daarmee een sluiting van een NABO tegenhouden.
FNV Spoor roept Tweede kamer op wet te veranderen.
Deze gang van zaken is voor FNV Spoor onacceptabel. Daarom hebben wij de Tweede Kamer opgeroepen om artikel 165 van de “Overgangswet erfdienstbaarheden” zo aan te passen dat ProRail als laatste middel de mogelijkheid krijgt om via de rechter een NABO te sluiten, mocht een grondeigenaar totaal niet mee willen werken.
Melden, melden, melden!
ProRail en NS zijn druk in overleg over de volgorde van de lijst met aan te pakken NABO’s. Beide geven aan zich zeer bewust te zijn van het belang van de sluiting van alle NABO’s, maar ze moeten wel prioriteiten te stellen. Alles direct sluiten is onhaalbaar. Er worden behoorlijke stappen gemaakt, maar wat FNV Spoor betreft mag het allemaal nog sneller. We krijgen regelmatig signalen over misstanden rondom NABO’s zoals poorten die zonder reden openstaan of NABO’s die niet tijdig in beeldkomen.
Kom je zo’n situatie tegen, meld dit dan bij de Treindienstleiding en in de “Mijn MeldpuntApp”. Dit is de enige manier om zo’n NABO hoog op de prioriteitenlijst te krijgen. Behandel de betreffende NABO in dit soort gevallen als gevaarlijke situatie door langzaam te rijden en bij het passeren je tyfoon te gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat de omgeving ook beseft dat er sprake is van een onveilige situatie, die opgelost dient te worden.
Geef je melding ook door aan FNV Spoor
Omdat wij nauw betrokken zijn bij de voortgang van het “Programma aanpak NABO’s”, willen wij graag alle gevaarlijke situaties rondom de NABO’s in beeld krijgen.
Daarom roepen wij iedereen op om de meldingen ook naar veiligheid@fnvspoor.nl te mailen. Dan nemen wij de meldingen mee in het overleg met ProRail en NS.