KLM heeft aan de vakbonden gevraagd om de salarisverhoging van augustus 2020 niet uit te betalen. De werknemers moeten immers een bijdrage leveren, dan kun je beter iets niet krijgen dan iets inleveren. FNV Luchtvaart heeft dit voorstel afgewezen en KLM gevraagd de cao-afspraken uit te voeren zoals afgesproken.
- Wat is de grens voor de bijdragen van werknemers, modaal of 1,5 x modaal inkomen?
- Er wordt gesproken over een bijdrage in arbeidsvoorwaarden, niet over bijdragen in geld.
De vakbonden gaan een brief aan de minister schrijven met het verzoek om opheldering te geven in een gesprek.
Andere vakbonden hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de voorwaarden van de overheid voor het geven van steun aan de KLM. FNV Luchtvaart heeft deze klacht niet ondertekend omdat:
Inmiddels heeft de Europese Commissie de steunverlening goedgekeurd.
KLM heeft bekendgemaakt dat 2436 werknemers zich gemeld hebben voor de vrijwillige vertrekregeling. Dat is een mooi aantal. KLM gaat nu beoordelen of die ook allemaal mogen vertrekken.
Indien je arbeidsongeschikt bent, kun je niet altijd vertrekken. Bovendien moet KLM aangeven hoeveel mensen het bedrijf nodig heeft na de inkrimping: er mogen niet meer werknemers weg dan nodig.
KLM heeft gemeld dat het reorganisatieplan eind juli wordt gepresenteerd. FNV Luchtvaart zal kritisch kijken naar deze plannen en naar de oplossingen voor boventalligheid.
FNV Luchtvaart vindt dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen! Een bedrijf dat door de overheid wordt gesteund, zet geen mensen op straat. Vanaf eind juli verwachten de vakbonden harde gesprekken met de KLM: FNV Luchtvaart rekent op jullie, het gaat om jullie toekomst.