Op 21 juni 2018 hadden we een cao-akkoord op hoofdlijnen. Echter het duurde tot 27 september 2018 voordat we kunnen spreken van een afgerond akkoord.
In dit afgeronde akkoord staan de afspraken van juni 2018 verder uitgewerkt en is er een afspraak aan toegevoegd: per april 2020 wordt het A- en het T-systeem opgeheven en gaat KLM over op ORBA functiewaardering + nieuwe salarisschalen.
Er is nu dus een totaal akkoord met 5 vakbonden waarbij de afspraken van 21 juni 2018 ongewijzigd zijn gebleven:
SALARIS
Vanaf 1 januari 2018 opbouw duurzame inzetbaarheid pot, naar keuze van werknemer te gebruiken voor duurzame inzetbaarheid of als inkomen:
1,93% van pensioengevend salaris (*). Dit is een structurele afspraak in de cao, dus geen eenmalige afspraak!
1 november 2018 +1,5% +1,07% als gevolg van de inbouw van de Witteveentoeslag in het salaris (zie salarisstrook).
1 februari 2019 +1%.
VAST-FLEX
Als voorschot op discussie over vast-flex worden 300 werknemers aangenomen, in de operationele functies bij groundservices en cargo, waarvan:
DUURZAME INZETBAARHEID
We gaan na het akkoord met KLM een brede discussie aan over duurzame inzetbaarheid.
Nu hebben we afgesproken:
UITZENDKRACHTEN
Uitzendkrachten krijgen dezelfde parkeerkostenvergoeding als de vaste medewerkers.
Fase B/C-uitzendkrachten die 52 weken voor KLM gewerkt hebben (onderbreking niet langer dan 6 maanden) krijgen naar rato van duur inzet een eindejaarsuitkering van € 700,- (naar verhouding minder dan voltijd werken).
Deze afspraken herkennen jullie uit het akkoord van juni jl.
NIEUWE SALARISSCHALEN
FNV roept al 10 jaar dat het A- en het T-systeem volkomen verouderd zijn. KLM’ers hebben recht op een open en transparant systeem van functie-indeling!
Waarom stond dat dan nog niet in het hoofdlijnenakkoord van juni? Omdat KLM eiste dat de werknemers zouden meebetalen aan deze overgang. FNV heeft dit steeds tegengehouden:
In het jaar dat KLM een ongeëvenaarde winst maakt, sluiten wij geen cao af waarin toch weer een bijdrage zit van werknemers!
Toch hebben de vakbonden dit onderwerp weer opgepakt. En er is heel lang onderhandeld over de voorwaarden van de overgang. Collega vakbonden stelden voor de toeslag te bevriezen voor de werknemers die in een schaal komen met een lager maximum salaris dan hun huidige salaris. Ook dat vonden wij te ver gaan: in de KLM cao komen nu geen bevroren toeslagen voor, bovendien wilden we dat werknemers op geen enkele wijze een nadeel van de overgang zouden ondervinden.
Uiteindelijk zijn er nu afspraken gemaakt waarbij de werknemers geen bijdrage leveren: degenen die in een schaal komen met een hoger maximum, gaan erop vooruit, degenen die in een schaal komen met een lager maximum, krijgen een toeslag die ook meetelt bij loonsverhogingen, pensioengevend is en waarover ook de toeslagen berekend worden. Bovendien hebben we een salarisschaal afgesproken waarbij niet meer dan 25% van de werknemers bovenschalig wordt.
Waarom duurde dat zo lang?
In de eerste plaats omdat de andere vakbonden meer tijd nodig hadden voor het bepalen van de eigen koers.
In de tweede plaats omdat de afspraken over de overgang naar ORBA erg moeilijk waren.
In de derde plaats omdat er in afwachting van een totaal akkoord, nog geen teksten gemaakt waren en nu nog alle teksten vastgesteld moesten worden.
Hoe gaat het nu verder?
Het akkoord wordt voorgelegd aan de FNV-leden. Volgende week ontvangen jullie de teksten + mogelijkheid om te stemmen.
Pas als de leden ingestemd hebben met dit akkoord, is er sprake van een definitief akkoord.
Laat dat ook weten aan uw ongeorganiseerde collega’s!
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.