Na vier onderhandelingsrondes is er een eindvoorstel gemaakt. Dit voorstel wordt neutraal aan de leden voorgelegd. Het voorstel heeft voor- en nadelen. Vooral op het gebied van loon is niet bereikt wat de leden wilden. Maar wat er nu ligt, is het maximale dat de FNV kon bereiken in de gesprekken. De leden beslissen nu of dit voorstel goed genoeg is.
De looptijd is zestien maanden met in totaal 4,5% loonsverhoging. Deze wordt als volgt toegekend: in januari 2,5% en in juli 2025 volgt nog een keer 2%.
Naast de huidige 80-90-90-regeling (voor maximaal vijf jaar voorafgaand aan je AOW-gerechtigde leeftijd) komt er een nieuwe regeling, namelijk een 80-90-100-regeling voor maximaal twee jaar voorafgaand aan je AOW-leeftijd. Je kan eenmalig kiezen voor één van beide regelingen; een tussentijdse wijziging in de regeling is niet mogelijk.
Vanaf 2026 kan in de cao een vaste regeling worden afgesproken. Dit kan alleen als er eerst duidelijk wordt gemaakt wat zwaar werk precies is. Alleen werknemers met zwaar werk kunnen gebruikmaken van deze regeling (RVU).
Sinds 2021 proberen wij een RVU te maken. Werkgevers willen hier echter niet aan meewerken. In deze cao is nu afgesproken dat een bedrijf en een werknemer samen vrijwillig een RVU kunnen afspreken. Dit is geen recht, maar een mogelijkheid. De definitie van zwaar werk is al in 2021 bepaald. Deze luidt als volgt:
Naast bovenstaande is er een uitbreiding van rouwverlof afgesproken, een stagevergoeding, en ontvangen deeltijdwerknemers voortaan ook bij overwerk de overwerkvergoeding. De stemming onder de leden loopt tot en met 2 februari.