De cao Abbott liep op 31 december 2018 af. Inmiddels zijn de resultaten van onze ledenenquête verwerkt en de voorstellenbrieven van FNV en de collegabonden bekend. Abbott zelf doet geen voorstellen tot wijziging van de cao.
Beste leden en andere geïntesseerden,
Hartelijk dank voor jullie reacties op de conceptvoorstellenbrief. In deze nieuwsbrief delen we graag met jullie wat het resultaat van onze enquete was.
Allereerst stemden er bijna 3x zoveel werknemers uit Weesp, dan uit Olst; had ongeveer de een derde van de stemmers een kantoorfunctie en werd er door onze stemmers ongeveer even vaak in ploegendienst als in dagdienst gewerkt. De gemiddelde leeftijd is opmerkelijk hoog (zo rond de 53 jaar) maar dat komt wel overeen met de personeelsopbouw binnen Olst en Weesp.
Wat we op basis van jullie input hebben vastgesteld is dat loon voor de meeste leden op de eerste plaats komt, gevolgd door een gedeelde tweede plaats voor vrije tijd en pensioen. Duurzame inzetbaarheid wordt wel belangrijk gevonden maar legt het af in vergelijk
met de bovenstaande onderwerpen.
Wat door velen gemist werd, waren vragen over de klokurenmatrix. Inmiddels weet iedereen waarom dat zo was. De pilot wordt met een jaar verlengd. Het systeem moet zichzelf eerst bewijzen, voordat we het in de cao willen opnemen. Zodra er meer duidelijkheid
is over de vorm van de pilot, informeren we jullie daar meteen over.
Een loonstijging van 5% wordt door een groot aantal van jullie gevoeld als noodzakelijk. Enerzijds om de koopkrachtstijging die gewenst is door werknemers en overheid te realiseren, maar anderszijds ook om goede mensen voor het bedrijf te kunnen behouden. Toch zien sommigen van jullie het ook als overvragen en een onhaalbare eis. Als FNV denken wij dat Abbott voldoende verdiend en vinden wij het goed als werknemers daar in mee delen.
Opgemerkt moet worden dat bijna 90% van de stemmers van mening is dat het grootste deel van de loonruimte besteed dient te worden aan de collectieve loonsverhoging die iedereen ten goede komt en slechts een klein deel besteed mag worden aan de meritverhoging.
Eenzelfde percentage stemmers is van mening dat de PTG herstelt moet worden (waarbij er wel enkele mensen zich onthouden hebben van stemming, omdat ze niet te maken hebben met ploegendienst) en 97% van de mensen vindt indexering van nominale bedragen een fatsoenlijke regel. Hetzelfde geldt voor het pensioengevend maken van structurele toeslagen!
Een Generatiepact Regeling, waarbij oudere werknemers een stapje terug kunnen doen in aanloop naar hun pensionering, waardoor jonge werknemers de kans krijgen om in een vaste, échte baan aan de slag te gaan bij Abbott, wordt belangrijk gevonden. Maar dan
in de 80-90-100 variant, anders zo zeggen de collega’s, is het een sigaar uit eigen doos.
Jullie weten dan je werkgever inmiddels een regeling met de COR heeft getroffen gebaseerd op 80-80-100 en deels gefinancierd met werknemersgeld (VAR dagen en budget duurzame inzetbaarheid), dus Abbott zal deze regeling het liefste in gelijke vorm in de cao
opnemen. Nu jullie echter hebben aangegeven een 80-90-100 regeling belangrijk te vinden, willen we er zeker met Abbott over spreken. FNV ziet het belang van gezond naar je pensioen toe werken, maar bij voorkeur op zo’n wijze dat het voor een grote groep werknemers
op te brengen is.
Verder hebben veel collega’s aangegeven dat ze graag kennis willen maken met de nieuwe bestuurder en bovendien de vakbond meer op de werkvloer zouden willen zien. Dat komt mooi uit, want als nieuwe bestuurder kom ik graag met jullie kennismaken. Dus mis je vakbond, wil je mij leren kennen? Nodig me dan uit voor een bezoek aan jouw werkplek (yolanda.reus@fnv.nl). Ik maak graag tijd vrij voor jou en je collega’s!!
In de bijlage tref je onze volledige voorstellenbrief aan.
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.