Op dinsdag 1 juli klonk om 12.00 uur op verschillende plekken in het land een luid en duidelijk signaal: de Nederlandse industrie staat onder druk en dat raakt ons allemaal. Werkgevers én werknemers slaan de handen ineen tijdens het nationale industriealarm, een landelijke actie waarmee ze samen de politiek oproepen om nú in actie te komen.
De situatie is ernstig. De basis- en maakindustrie – goed voor zo’n twee miljoen banen – heeft het zwaar. Bedrijven sluiten hun deuren, schalen productie af of verplaatsen investeringen naar het buitenland. Duizenden goede banen staan op de tocht, ook in de metaal. De oorzaak? Oneerlijke concurrentie door hoge energiekosten, zware belastingdruk en een gebrek aan duidelijk en daadkrachtig overheidsbeleid.
Ook de FNV ondersteunt deze gezamenlijke oproep. Samen met CNV, VNO-NCW en MKB-Nederland vragen we politieke partijen om haast te maken. Er is perspectief nodig voor werknemers in de industrie. Nederland moet een land blijven waar bedrijven willen investeren, verduurzamen én werkgelegenheid behouden.
Op 1 juli om precies 12.00 uur werd op symbolische wijze lawaai gemaakt om aandacht te vragen voor de toekomst van de industrie. Een greep uit de acties:
De beloftes van zes jaar geleden – bij het Klimaatakkoord – zijn niet waargemaakt. Terwijl Nederland alles in huis heeft voor een sterke, duurzame industrie, blijft concreet beleid uit. In plaats van groei en verduurzaming zien we productie die stilvalt en banen die verdwijnen.
De FNV roept daarom, samen met andere partijen, de politiek op: zorg voor een stabiel en ambitieus industriebeleid. Geef bedrijven het vertrouwen om hier te investeren. En geef werknemers zekerheid over hun toekomst.
Wil je meer betrokken worden? Mail dan naar wesley.vanderlinden@fnv.nl.
Met meer leden staan we sterker tijdens cao-onderhandelingen. Ben je nog geen FNV-lid? Word dat dan nu en help mee!
Deel dit nieuwsbericht met je collega's; ook als ze (nog) geen lid zijn van de FNV. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgevers. Maak je collega lid en verdien een tientje.