Schepen slopen op slippertjes, zonder beschermende kleding, 45 graden onder een hete zon. Ga er maar aan staan. In Zuid-Azië gebeurt dit nog. Daarom helpt de FNV mee om de vakbonden daar te versterken. En met succes! Je leest er alles over in de Nieuwsbrief Shipbreaking.
Zijn er in Nederland misstanden bij een bedrijf, dan komen wij in actie. Elders in de wereld is dit niet altijd vanzelfsprekend. Omdat er geen vakbondsvrijheid is. Of omdat een goede organisatie ontbreekt. In Zuid-Azië, en dan vooral in India, Pakistan en Bangladesh, weten de scheepsslopers (shipbreakers) hier alles van. Tegen lage lonen doen ze daar gevaarlijk werk. Staan ze bloot aan giftige stoffen. Vallen er doden en gewonden vanwege ontploffingen, instortingen en andere ongelukken. Scheepsslopen is een van de gevaarlijkste banen in de wereld.
Om de vakbonden in de scheepssloop te versterken, vroeg de internationale sectorbond IndustriALL, waar FNV Metaal ook lid van is, Mondiaal FNV om hulp hierbijr. Want misstanden verhelp je niet alleen in eigen land. Solidariteit met werknemers in andere landen is hard nodig.
Mondiaal FNV houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met internationaal vakbondswerk. En samen met FNV’s Werkgroep Internationale Samenwerking (WIS) Metaal ondersteunt Mondiaal FNV dit project. Waarom? In Nederland bouwen we mooie schepen in meestal veilige arbeidsomstandigheden. Dan is het fijn als werknemers aan het einde van deze keten ook in veiligheid hun werk kunnen doen. Dat noemen ze verduurzamen van de keten.
Dankzij het project Shipbreaking, dat FNV met IndustriALL nu al zo’n 15 jaar ondersteunt, is er al veel verbetert voor de scheepsslopers. Een derde van de Indiase scheepssloperijen voldoet inmiddels aan internationale normen. En daar waar de vakbond sterk is, zijn de lonen omhoog gegaan. In Pakistan en Bangladesh maken ze nu ook werk van ‘verduurzaming’. Welke bijdrage FNV Metaal, Mondiaal FNV en IndustriALL hebben geleverd, lees je in de Nieuwsbrief Shipbreaking.