Op 29 maart vond in Den Haag voor de derde keer een rondetafelgesprek plaats over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen de mediawereld. FNV Media & Cultuur nam weer deel aan dit gesprek namens alle werkenden in de sector.
Het rondetafelgesprek is op initiatief van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer. De Kamerleden willen zo hun kennis op dit gebied verbreden en hun inzicht verdiepen. Regeringscommissaris Mariette Hamer zat voor.
Op de agenda stond het zogenaamde ‘Mediapact respectvol samenwerken’. Dit pact is het door een aantal grote werkgevers in de mediasector geïnitieerde convenant met basisgedragsregels en afspraken hoe om te gaan met ongewenste situaties.
Hoewel het initiatief van werkgevers op zichzelf te prijzen valt, storen wij ons aan het gebrek aan draagvlak. Op geen enkele manier hebben zij geprobeerd om de werkenden in de sector te betrekken en om onze know-how van de werkvloer onderdeel te laten worden van hun initiatief. Daardoor schiet het mediapact in onze ogen tekort.
Lili Brouwer, die namens de FNV aan tafel zat, benoemt het als volgt: ”Er werd gesproken over een training aan leidinggevenden maar er is geen besef dat leidinggevenden zelf in veel gevallen de aanstichters zijn van het grensoverschrijdend gedrag, zoals uit ons onderzoek is gebleken.”
Het mediapact ontslaat de individuele werkgever niet van zijn verplichtingen op basis van de Arbowet (zorgen voor een veilig werkklimaat) en het BW (zich gedragen als een goed werkgever).
Concreet betekent dit dat íedere werkgever in de héle keten een RI&E (een risico-inventarisatie en evaluatie) en een Plan van Aanpak op maat moet maken, waarin zowel preventieve als oplossende maatregelen opgenomen staan. De ondernemingsraden hebben instemmingsrecht op deze RI&E en dit plan van aanpak.
De FNV schreef voor deze bijeenkomst een Position Paper met informatie en aanbevelingen. In de Position Paper staan de opvallendste bevindingen over grensoverschrijdend gedrag uit de FNV-enquête onder leden werkzaam in de media & cultuursector.
Daarnaast doen we aanbevelingen hoe de situatie verbeterd kan worden. Het verstevigen van de positie van werkenden, zodat zij minder kwetsbaar zijn, heeft daarbij voor ons de hoogste prioriteit.
We bouwen ons actieplan uit, intussen roepen wij jou op om grensoverschrijdend gedrag vooral te blijven melden! Wil je reageren? Mail dan naar lili.brouwer@fnv.nl