De nieuwe cao Netwerkbedrijven is een feit. De meerderheid (63%) van de leden stemde voor het onderhandelingsresultaat. Dat is mooi, maar er blijven ook zorgen bestaan die de aankomende tijd aandacht blijven vergen op sector- én bedrijfsniveau. Bijvoorbeeld de loonontwikkeling in de laagste schalen, de personeelsschaarste en de (toenemende) werkdruk.
De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2023 en heeft een looptijd van een jaar. In oktober 2022, dus in de looptijd van de huidige cao, ontvang je eenmalig 1250,- als bijzondere maatregel in deze bijzonder (lastige) tijden.
Een sectorale cao is een van de instrumenten die ervoor zorgt dat er een gezonde balans is tussen werkgevers- en werknemersbelangen in de sector. Als we starten met voorbereidingen en onderhandelingen voor een nieuwe cao, lijkt dat soms een op zichzelf staand iets. Dat zou het niet moeten zijn.
Daarom willen de sociale partners (werkgevers en vakbonden) veel meer toegaan naar een continue proces waarin we constant met elkaar in gesprek zijn. We willen delen waar we tegenaan lopen en zo met elkaar kunnen meedenken over hoe we een aantrekkelijke sector kunnen zijn met aantrekkelijke werkgevers in de huidige schaarse arbeidsmarkt. We hebben een klus te klaren met elkaar: de energietransitie!
De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met een gezamenlijke visie én met een manier om die visie te vertalen naar een illustratie. Dat is gelukt!
De visie luidt als volgt:
Het zijn van een aantrekkelijke sector, waarin mensen graag willen werken en met een positieve instelling bijdragen aan het realiseren van de energietransitie. Werken binnen de sector betekent: werken aan maatschappelijk relevant werk, veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en veilig, vitaal en vanuit vakmanschap te werken om met energie de energietransitie te realiseren. Zodat mensen graag in de sector komen werken en ook blijven werken.
Onze kapstok bestaat uit 4 thema’s.