Vakbonden en werkgevers hebben een principeakkoord gesloten voor de ruim 7.000 werknemers die werken voor afvalbedrijven. Zij krijgen er in 2 jaar ruim 7,25% loon bij. Ook verdwijnen de loonschalen voor jongeren tot 20 jaar.
Leden van de vakbond kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen. Als zij akkoord gaan, ligt er een nieuwe cao Grondstoffen, Energie & Omgeving (GEO) met een looptijd van 2 jaar: van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2024.
Birsen Yavuz, bestuurder FNV Publiek Belang: ‘We zijn blij dat het voor jongeren aantrekkelijker wordt om te gaan werken in deze mooie sector. Ze krijgen nu betaald voor het werk dat ze doen en niet op basis van hun leeftijd.’ Naast de jeugdschalen verdwijnen ook de onderste loonschalen uit de cao.
De lonen gaan in vier stappen omhoog. Op 1 april 2022 krijgen werknemers er 3% bij en op 1 november 2022 nog eens 0,5%. Op 1 april 2023 worden de lonen nogmaals verhoogd met 3% en op 1 november 2023 met 0,5%. Daarnaast gaat per 1 januari 2023 de eindejaarsuitkering van 3,25% naar 3,5%. Het merendeel van de 7.000 werknemers werkt als vuilophaler, kraanmachinist, chauffeur op veegmachines of in de milieustraten. Yavuz: ‘Een groot deel doet fysiek zwaar werk en daar moet een fatsoenlijk loon tegenover staan.’
Vakbonden en werkgevers hebben afgesproken om in het vierde kwartaal van 2023 te kijken naar het inflatiecijfer op basis van de consumenten prijs index (CPI). Als het inflatiecijfer stijgt, kan dat voor de partijen een reden zijn om nieuwe afspraken te maken.
Met de afgesproken loonstijgingen verdienen alle werknemers, ook uitzendkrachten, binnen 2 jaar na indiensttreding minimaal € 14 per uur. Yavuz: ‘Juist deze werknemers worden het hardst getroffen door de inflatie. Voor hen betekent dit een loonsverhoging die kan oplopen tot tientallen procenten.’
In de nieuwe cao is ook afgesproken dat elke werknemer vanaf 1 april 2022 recht heeft op een reiskostenvergoeding met de maximale benutting van de fiscale ruimte. Verder zijn er afspraken gemaakt over het in vaste dienst nemen van 400 uitzendkrachten, verlaging van de werkdruk, rouwverlof en verlofsparen. Ook ontvangen werknemers, die lid worden van de vakbonden waarmee de cao is afgesloten, een eenmalige bijdrage van € 120 netto van hun werkgever.
De nieuwe cao GEO geldt voor de 7.000 mensen die werken bij, afvalverbranders, servicebedrijven, afvalinzamelaars en procesbedrijven.