Meeroosteren lijkt goed, maar is dat altijd zo? De werkgever stelt dat het afschaffen van de ontheffing van nachtdiensten nodig is. Is dat zo? Die vragen hebben we besproken tijdens de derde onderhandelingsronde over het roosterstatuut.
We hebben met de werkgever doorgepraat over de gedachte achter meeroosteren: het heeft goede kanten. Alleen vraagt het wel om een goede uitvoering, bescherming tegen onnodige uitschieters in de vraag naar capaciteit en een cultuur die de wens van de medewerker centraal zet.
Overigens is het ook zo dat traditioneel roosteren nu ook diverse problemen kent. Krappe bezetting leidt er nu op veel plekken toe dat iedere vraag van de medewerker met ‘nee’ wordt beantwoord. Of dat de medewerker alleen toestemming krijgt als hij zelf een collega vindt om zijn dienst over te nemen.
Is er een probleem bij het vervullen van de diensten? En zo ja, komt dat dan door de nachtdienstontheffing van 55+-ers of (ook) door andere dingen? En, komt het in dezelfde mate overal voor of zijn er verschillen? Waar komen die dan door? Dit zijn de vragen die we aan de orde hebben gehad.
We willen zeker weten wat het precieze probleem is, voordat we aan oplossingen aan denken. Helemaal als die oplossing medewerkers geld zou kunnen kosten. We zijn er nog niet uit.
Het volgende overleg krijgen we van Rijkswaterstaat en Dienst Justitiële Inrichtingen te horen wat hun ervaringen zijn bij de pilots meeroosteren. Waar lopen zij tegenaan? Wat hebben zij geleerd? Dit kunnen we meenemen, als meeroosteren bij het Rijk wordt ingevoerd.
Het volgend overleg vindt plaats op 17 december.
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.