Woensdag 28 mei leggen werknemers van meubelfabriek de Esdoorn in Wolvega het werk neer. Het is de derde actie in de interieurbouw en meubelindustrie binnen anderhalve week.
Thérèse Beurskens, bestuurder FNV Meubel en Hout en landelijk cao-onderhandelaar: ‘Tien jaar lang hebben werknemers in deze branche zich heel loyaal getoond, maar de grens is bereikt. Met deze derde actie maken de werknemers duidelijk dat het menens is. Vervolgacties zijn dan ook niet uitgesloten.’
De vakbond onderhandelt al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe cao, maar de Branchevereniging Koninklijke CBM verschuilt zich achter een krap mandaat van haar leden. Beurskens: ‘Ze bieden een belabberde loonsverhoging en beknibbelen ook op andere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke overwerkvergoeding. Daarnaast zetten de werkgevers de zwaarwerkregeling ook op het spel.’
De FNV eist een loonsverhoging van 7% voor 1 jaar. Het gat met wat de werkgevers bieden is groot. Zij komen tot nu toe met een loonsverhoging van 3,75% per 1 maart 2025 voor een cao van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025. Dat is slechts 3,13% over heel 2025. Beurskens: ‘Dat komt niet in de buurt van de inflatie, werknemers gaan niet akkoord met koopkrachtverlies.’ Volgens de vakbond is er binnen de sector geen gebrek aan financiële middelen en klotst het geld tegen de mooi gemaakte plinten.
De FNV wil ook goede afspraken maken over thuiswerken, geboorteverlof (volledig doorbetaald), rouwverlof (tien dagen) en de toeslag voor overwerk (50%). Wie zwaar werk doet, moet drie jaar voor zijn pensioen kunnen stoppen. Verder wil de FNV dat er een begin wordt gemaakt met gesprekken over een vierdaagse werkweek (32 uur).
De werkonderbreking in Wolvega is de derde actie binnen anderhalve week. Vorige week legden vakmensen in Winterswijk het werk neer en gisteren viel het werk stil in Bergen op Zoom.
In de sector werken 18.000 werknemers die vallen onder de cao Interieurbouw en Meubelindustrie. Bij meubelfabriek de Esdoorn werken zo’n 40 mensen.