Op 20 november zaten cao-partijen voor de tweede keer bij elkaar om te praten over een nieuwe cao Woondiensten. Een tweede ronde die moeizaam en teleurstellend verliep. Want hoewel er veel met elkaar besproken is, zijn we eigenlijk weinig verder gekomen.
In deze tweede ronde hebben we elkaar toelichtende vragen gesteld bij de voorstellen die op tafel liggen. Opvallend daarbij is dat beide partijen verschillende vertrekpunten hebben bij de onderhandelingen. Aan werknemerszijde is de insteek om de sector Woondiensten aantrekkelijk te houden in deze krappe arbeidsmarkt. Dat is naar onze mening hard nodig gezien de enorme opdracht die er voor de sector ligt én de gunstige arbeidsvoorwaarden in een aantal ‘aangrenzende’ sectoren. Werkgevers onderschrijven die enorme opdracht en het belang van goed personeel daarbij. Maar zij zijn van mening dat de sector het goed doet in de krappe arbeidsmarkt. Dat vacatures nog steeds goed ingevuld kunnen worden en dat medewerkers tevreden zijn. Bij hun voorstellen lijkt beperking van de kosten de voornaamste drijfveer te zijn.
Wat het extra lastig maakt, is dat werkgevers hun kaarten tegen de borst houden. Ze verwijzen bij hun toelichting en antwoorden naar de enquête die ze hielden onder hun eigen achterban. Maar de resultaten daarvan hebben ze niet met ons gedeeld. En ook als het gaat om ‘marktconform belonen’ en de kosten van het Generatiepact doen werkgevers beweringen waarvan ze, als wij daarom vragen, de cijfermatige onderbouwing niet willen geven. Dat is heel lastig onderhandelen!
Ook op de vraag van vakbonden wat het loonbod van werkgevers is, kwam geen antwoord. “In hun voorstellenbrief zeggen werkgevers dat zij een bescheiden en verantwoord loonbod zullen doen…. Maar wat is dat dan?” vraagt Janneke Waage, cao-onderhandelaar namens de FNV zich af. “Werkgevers willen een cao voor twee jaar. Dat maakt het nóg belangrijker om te weten wat ze bedoelen met een ‘bescheiden loonbod’. Toen wij bleven aandringen op een uitspraak hierover kwamen werkgevers met het alternatief dat zij een loonbod zouden doen als wij ál onze andere voorstellen van tafel zouden halen…. Je begrijpt dat we dát niet serieus genomen hebben!”
Over één aspect waren cao-partijen het wél eens in deze onderhandelingsronde. En dat gaat over de vraag hoe we omgaan met de onduidelijkheid over het voortbestaan van het Generatiepact in relatie tot de aanvraagtermijn van vier maanden. Hierover hebben we de volgende afspraak gemaakt:
Het Generatiepact uit de cao Woondiensten loopt tot 1 april 2025. De eventuele verlenging van het Generatiepact is onderdeel van de onderhandelingen over de nieuwe cao Woondiensten. Op dit moment is dus onbekend of het Generatiepact verlengd wordt of niet. Wat betekent dit voor medewerkers?
Voor medewerkers die al deelnemen aan het pact zal niks veranderen, of het pact verlengd wordt of niet (zie artikel 17 lid 2 bijlage 7 van de CAO Woondiensten).
Voor medewerkers die nog niet deelnemen en die op of na 1 april 2025 zouden willen gaan deelnemen spreken cao-partijen met elkaar af dat aanvragen, worden “geparkeerd”. Zij kunnen hun aanvraag dus na 1 december 2024 nog wel indienen, maar er is geen zekerheid dat ze ook echt kunnen gaan deelnemen aan het pact. Dit zal afhangen van de uitkomst van de cao-onderhandelingen. In het geval deelname aan het Generatiepact in een nieuwe cao weer mogelijk is, start de aanvraagtermijn van 4 maanden niet opnieuw maar wordt deze verminderd met het deel van de aanvraagtermijn dat al na 1 december 2024 is verstreken.
Wel moeten medewerkers rekening houden met enige voorbereidingstijd die werkgevers nodig hebben. De aanvraagtermijn die overblijft is (maximaal) 2 maanden. Dit geeft de werkgever de tijd om alles goed voor te bereiden en te zorgen voor vervanging.
Zolang een mogelijke verlenging van het Generatiepact onderdeel is van de cao-onderhandelingen, is er nog geen sprake van ‘herleving’ van het recht om extra roostervrije uren te kunnen kopen van het individueel loopbaanontwikkelingsbudget (ILOB).
De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 4 december a.s. In die ronde zullen cao-partijen met name spreken over ‘Sociale Veiligheid in het werk’ en het ‘Individueel Keuze Budget’. Wil je nog even teruglezen wat er aan voorstellen voor een nieuwe cao op tafel ligt, dan kan dat.
Je vindt de voorstellenbrief van de FNV hier.
Hier zijn ook de voorstellen van CNV Vakmensen en van De Unie.
Je vindt de voorstellenbrief van Aedes hier.
Bekijk de vlog van Janneke na de tweede onderhandelronde.