Op Paasdinsdag 22 overhandigde de FNV in de Westelijke Mijnstreek het rapport ”Gemeentelijke minimaregelingen en regelingen voor chronisch zieken en mensen met een beperking” aan wethouder Bühler van Sittard-Geleen, wethouder Stassen van Stein en wethouder Meurkens van Beek.
Het rapport is een opsomming van alle regelingen en ook een weergave van een enquête onder de bevolking van de Westelijke Mijnstreek over hun bevindingen met het armoedebeleid, die door 549 mensen was ingevuld. De FNV is zeer begaan met de toch nog steeds heersende armoede in Nederland. De drie wethouders onderschrijven het probleem.
Minimaregelingen zijn gedecentraliseerd naar gemeenten. Tegelijkertijd stelt het Rijk minder geld beschikbaar voor de uitvoering. De basis klopt niet: uitkeringen en minimumloon zijn te laag. Of een gemeente daar iets aan kan doen hangt af van de financiële situatie en/of keuzes die de politiek maakt. Daardoor krijg je gekke verschillen tussen gemeenten. Die zijn niet uit te leggen: is je postcode bepalend voor je recht op een regeling? Het FNV wil een verhoging van de basis: hogere uitkeringen en een hoger wettelijk minimumloon. Nu moeten de gemeenten opdraaien voor “reparatie” en zou verhoging van de inkomensgrens voor minimaregelingen tot 150% van het sociaal minimum nodig zijn, aldus FNV. Repareren met toeslagen en regelingen blijft pleisters plakken. Als er een goede basis is, kunnen de gemeenten zich in hun minimabeleid richten op maatwerk voor zwakkere inwoners. De norm binnen de Westelijke Mijnstreek is 110%.
Na de uitreiking en bespreking van het rapport met een toelichting over armoede door Dick Haster van “Werkplaats Financiën” ontstond er een levendige discussie over hoe je mensen bereikt die geen gebruik maken van de bestaande regelingen. De mensen opzoeken in de wijk in samenwerking met bestaande maatschappelijke organisaties die dicht bij de mensen staan, is een oplossing. Daardoor kan drempelvrees, schaamte, het ontbreken van digitale vaardigheden en het wantrouwen tegenover de overheid makkelijker weggenomen worden. Zoveel mogelijk laagdrempelige inloopplekken creëren waar mensen terecht kunnen met vragen en waar hulp geboden kan worden met aanvragen helpt ook. De gemeenten zijn van goede wil maar een goede structuur aanbrengen zodat iedereen geholpen wordt is niet gemakkelijk. In ieder geval trekt de FNV samen op met de gemeenten om in Den Haag betere regelingen met bijbehorende geldmiddelen te regelen.
Een bericht van FNV Westelijke Mijnstreek