Lokaal FNV en FNV Senioren in de nieuwe gemeente Eemsdelta roepen op: ga stemmen bij de herindelingsverkiezingen op 18 november! De nieuwe gemeente Eemsdelta krijgt meteen te maken met financiële problemen. Door jarenlange bezuinigingen van de rijksoverheid begint de gemeente al met een miljoenentekort. De FNV is van mening dat dit niet op de inwoners mag worden afgewenteld.
We hebben het FNV-tienpuntenplan “Kies Sociaal, voor een menswaardige samenleving” naar alle deelnemende partijen gestuurd met de uitnodiging hierover met ons in gesprek te gaan. PvdA en CU gaven hier gehoor aan.
We spraken met Bé Schollema en Janny Volmer, lijsttrekker en kandidaat voor de PvdA. Ze zijn het met het merendeel van de punten van de FNV eens en zien raakvlakken met het verkiezingsprogramma van de PvdA. Met name noemden ze daarbij de FNV-eis om het wettelijke minimumloon te verhogen en het duurzaam aan het werk helpen van uitkeringsgerechtigden. Daarvoor is een stevige positie van Fivelingo als sociaal ontwikkelbedrijf belangrijk. We spraken ook over het belang van goede Wmo-voorzieningen en wijkverpleging. De PvdA-kandidaten zouden graag zien dat meer inwoners zich bij keukentafelgesprekken laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner. “Dit komt de kwaliteit van de indicering ten goede”, aldus Janny Volmer. Veel onderwerpen passeerden de revue. We spraken bij het vraagstuk van de energietransitie samen op te trekken, met speciale aandacht voor gevolgen voor werkgelegenheid en voor betaalbaarheid van woningaanpassingen.
Twee dagen later troffen we Meindert Joostens en Ina Schenkel, lijsttrekker en kandidaat voor de ChristenUnie. Zij zagen op veel punten overeenkomsten tussen de FNV-standpunten en de christelijk-sociale opvattingen van de CU. Ook zij vinden het belangrijk dat Werkplein Fivelingo de ruimte krijgt mensontwikkelbedrijf te worden. “Geen kortstondige werkervaringstrajecten, maar duurzame uitstroom naar werk, dat moet de focus zijn”, aldus Meindert Joostens. Ook de ChristenUnie maakt zich sterk voor thuiszorg voor mensen die dat nodig hebben. “We moeten niet bezuinigen op zorgtaken”, zegt Ina Schenkel. Ook de huisartsenzorg en de spoedzorg moet goed op peil blijven.
Beide partijen toonden zich – naast de zorgen over de veel te lage financiële bijdragen van de rijksoverheid – optimistisch over de toekomst van de nieuwe gemeente. Ze noemen de initiatieven in verschillende dorpen die de gemeente rijk is. Nu de versterkingsoperatie eindelijk op gang komt, komen er nieuwe kansen. Met nieuwbouw van woonzorgcomplexen en van een scholencampus lopen we voorop.
De FNV vroeg aandacht voor regionale werkgelegenheid en goede arbeidsomstandigheden bij grote bouwprojecten. Ook als de verdubbeling van de N33 doorgaat. Bij de aanbesteding kan meer gelet worden op het aantrekken van werknemers uit de regio. Een heel slecht voorbeeld is hoe het gaat de datacenters in de Eemshaven. Het levert tot nu toe heel weinig werk op voor mensen uit de omgeving. Veel van de mensen die aan de bouw werken (ook buitenlandse werknemers) werken met flexcontracten of als ZZP-er en tegen lage tarieven. Bij de huisvesting van de arbeidsmigranten zien we veel misstanden. De uitzendbureaus zijn tegelijkertijd huisbaas en vragen hoge huurprijzen. De gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta kunnen hier scherper op toezien, aldus Lokaal FNV Eemsdelta. We volgen raadsleden die straks gekozen worden!
De FNV is betrokken bij het overleg over de gevolgen van de gemeentelijke fusie voor het ambtelijk personeel. Aan het begin van het traject van de herindeling is met de bonden een goed sociaal statuut afgesproken. Daarin is vastgelegd dat de werkgelegenheid behouden blijft en dat alle geldende salarisvooruitzichten van medewerkers ongewijzigd blijven. Ook is overeenstemming bereikt over de wijze van plaatsing van de medewerkers in de nieuwe organisatie. Over het gelijktrekken van de secundaire arbeidsvoorwaarden is het overleg nog gaande. Daarbij gaat het onder andere over de vergoeding van de extra kosten die medewerkers moeten maken omdat zij door de herindeling verder van hun nieuwe werklocatie wonen. Ook wordt er gesproken over een generatiepact. Dat is een pakket van afspraken dat oudere ambtenaren de kans biedt vrijwillig minder te gaan werken, met gedeeltelijke compensatie van het inkomensverlies. Daarmee wordt ruimte gemaakt om jongere collega’s een vaste aanstelling te geven. De FNV-leden die bij de gemeenten werkzaam zijn, worden door de vertegenwoordigers van FNV Overheid op de hoogte gehouden.